Čtvrtek 22. října. Svátek má Sabina.

ČESKÁ POJIŠŤOVNA ODHALILA V PRVNÍM POLOLETÍ LETOŠNÍHO ROKU POJISTNÉ PODVODY ZA 244 MILIONŮ KORUN

Za prvních šest měsíců letošního roku odhalili detektivové České pojišťovny pojistné podvody  v celkovém objemu 244 milionů korun, což je o 4 miliony Kč více než ve srovnatelném období roku 2013. Téměř polovina odhalené podvodné činnosti připadá na Prahu, která z tohoto pohledu představuje dlouhodobě nejproblematičtější území. Nejméně se naopak lidé snažili podvádět na Zlínsku a Olomoucku.

V negativním trendu započatém v prvním čtvrtletí roku 2013 pokračuje
Ústecký kraj, který byl před třemi lety krajem s vůbec nejmenší odhalenou podvodnou činností v ČR. „Tehdy tam naši detektivové vyšetřovali podvody
za necelý milion korun,“
říká
Jaromír Kaděra, ředitel útvaru vyšetřování
a interní bezpečnosti České pojišťovny
a dodává: „Za téměř třicetimilionovým nárůstem v Praze stojí řada větších kauz, které jsme uzavřeli ve druhém čtvrtletí 2014. Na mnoha dalších případech pak stále ještě pracujeme, ty se
v datech projeví do konce roku.“

Meziročně došlo k nárůstu odhalených pojistných podvodů v sedmi krajích ČR, nejvíce pak v Praze (+27,9 mil. Kč). Srovnatelný výsledek jako vloni zaznamenal v letošním prvním pololetí Pardubický kraj, znatelným poklesem se naopak mohou pochlubit ve Středočeském (-12,8 mil. Kč) a Královéhradeckém kraji (-11,2 mil. Kč).

Hlavním polem pro páchání pojistných podvodů bylo v minulých letech především pojištění motorových vozidel,
v poslední době se však podvody přesouvají do oblasti pojištění majetku a odpovědnosti za škodu (občanů
i podnikatelů). „Roste také počet odhalených podvodů z životního a úrazového pojištění.
Jedná se hlavně
o situace, kdy lidé účelově prodlužují dobu léčení,“
upřesňuje Jaromír Kaděra.

Celkový součet