CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

09. 03. 2017

Česká mincovna zahajuje novou prestižní sérii Národní hrdinové

Jablonecká Česká mincovna sérii právě na konferenci na Novoměstské radnici v Praze odstartovala a vydala první medaili s vyobrazením filozofa Jana Patočky. Ten není známý jen svým učením, ale též jako první mluvčí Charty 77 spolu s Jiřím Hájkem a Václavem Havlem. To mu přineslo první kontakty se západem, ale také pronásledování ze strany StB.

Hlavním řečníkem na konferenci byl filozof, profesor Jan Sokol, jemuž Jan Patočka byl tchánem. „Byl to nesmírně skromný a vstřícný člověk, mimořádně nadaný na cizí jazyky,“ řekl o něm v osobní rovině Jan Sokol.

Národní hrdinství jako téma k diskusi

Na konferenci se však mluvilo i o národním hrdinství jako takovém. Podle profesora Sokola je na něm důležitá jeho různorodost. Patočka se stal hrdinou pro své postoje, parašutisté Gabčík a Kubiš pro svůj útočný čin a Alois Rašín proto, že se cítil předurčen pro takový akt, jakým byla prvorepubliková měnová reforma. Michal Velíšek pak představuje hrdinství osobní.

Na uvedení série Národní hrdinové promluvil i ředitel sdružení Post Bellum Mikuláš Kroupa. Podle něj hrdinství nemusí vůbec být okázalé. „Hrdinství je sice subjektivní, ale máme tady důležité, i zákonné normy, které říkají, že postavit se proti třeba komunistickému režimu bylo legitimní a oprávněné, hodné úcty,“ uvedl Mikuláš Kroupa s tím, že každý příběh má v detailu mnoho nuancí, s odstupem času i kontroverzních.

Symbolická kompozice

Medaile s Janem Patočkou, stejně jako všechny další návrhy této série, jsou dílem výtvarníka a medailéra Jiřího Dostála, který se netají tím, jak nesnadný úkol je, ztvárnit osobnosti nesoucí označení národní hrdinové. Podle akademika Dostála medaile z drahého kovu je vlastně víc než pomník na náměstí. „Změní se režim a pomník zbourá. Zlatá medaile tu však bude pořád,“ uvedl.

Národní hrdinové

Projekt Národní hrdinové má ambice stát se tím nejprestižnějším, co Česká mincovna vydává. Ve spolupráci s historikem Petrem Kourou byla zvolena jména pro 15 emisí. Celkem se na pamětních medailích objeví 19 jmen, která mohou být považována za morální vzory této země. To vše samozřejmě s vědomím toho, že se nelze zavděčit všem, a že některá jména mohou vyvolat diskuze tím, že zařazena byla, nebo naopak, že zařazena nebyla.

„Brali jsme v potaz i genderovou vyváženost. Je mi proto velkou ctí, že vyjde medaile s takovou osobností, jakou byla Milada Horáková,“ uvedl Petr Koura, když představoval všechny jména.

Letos série připomene filozofa Jana Patočku, parašutisty Jozefa Gabčíka s Janem Kubišem a jednoho z mužů 28. října, Aloise Rašína. Pro další roky na seznamu figurují tyto osobnosti:

2018 – Bedřich Homola, Michal Velíšek, Heliodor Píka

2019 – Jan Palach a Jan Zajíc, Josef Štemberka, Sir Nicholas Winton

2020 – Josef Toufar, Irena Bernášková, Dagmar Šimková

2021 – Tři králové (Josef Balabán, Josef Mašín, Václav Morávek), Milada Horáková, Karel Hašler

Medaile zlatá a stříbrná

Česká mincovna již vyrazila zahajovací medaili s Janem Patočkou. Dukát s hladkou hranou má hmotnost 3,49 gramu a je ze zlata o ryzosti 986/1000. Vychází v nákladu 500 kusů a stojí 5950 korun.

Stříbrná varianta je větší, váží 31,1 gramu. Kov má ryzost 999/1000 a náklad je tisíc kusů. Stojí 1450 korun a k dostání je stejně jako zlatý dukát v eshopu České mincovny, na prodejních místech a u autorizovaných partnerů.

Medaile se prodávají v graficky vyvedeném blistru obsahujícím portrét protagonisty a řadu textových informací o kontextu doby.

Tisková zpráva České mincovny