Sobota 31. října. Svátek má Štěpánka.

Česká mincovna připomene slávu krnovského mincovního práva

Investice 30.06.2014 | 11:48 0 Komentářů

Tradice ražby mincí sahá v Krnově až do 15. století. Nejzajímavější mince zde však vznikaly za období vlády braniborského rodu Hohenzollernů. Právě z této doby pochází mince, která České mincovně posloužila jako předloha pro nejnovější repliku z oblíbené série Hold historickým mincovnám. Replik z jedné unce ryzího stříbra vznikne omezený počet jednoho tisíce kusů a mincovna je bude nabízet za 1 450 Kč. (Tisková zpráva: Česká mincovna, a.s.)

Cyklus Hold historickým mincovnám se věnuje nejvýznamnějším a nejkrásnějším tolarům z různých koutů Čech, Moravy a Slezska. Krnovské mince, ražené příslušníky hohenzollernského rodu v letech 1557–1621, vcelku věrně odrážejí složitý vývoj tehdejšího slezského mincovnictví. Zvláště vyšší reprezentační nominály pak nezapřou inspiraci starší mincovní tradicí ansbašské větve Hohenzollernů ve Francích. To je i případ krnovského tolaru z roku 1590, který se stal předlohou pro nejnovější repliku České mincovny,“ říká k tolaru historik a numismatik profesor Petr Vorel z Východočeského muzea v Pardubicích, který s Českou mincovnou dlouhodobě spolupracuje.

Zvláštností je výrobní postup repliky, při kterém je původní mince otisknuta do speciální hmoty. Otisk je chemickým procesem o několik milimetrů zvětšen a následně odlit do sádry. „Tento proces musí být opakován tak dlouho, dokud není výsledný sádrový odlitek dostatečně velký, aby mohl být naskenován a použit pro výrobu razidel. Výsledkem tohoto unikátního postupu, který může trvat až jeden měsíc, je pak maximálně věrná replika historické mince, “ říká Lukáš Jokl, marketingový manažer České mincovny.

Knížecí mincovna v Krnově

Ražba krnovských mincí je spojena s vedlejší (tzv. „ansbašskou“) větví vládnoucího braniborského rodu Hohenzollernů. Jiří Ansbašský koupil Knížectví krnovské roku 1523. Mince začal razit až jeho syn Jiří Bedřich, a to roku 1557 v nově zřízené mincovně v areálu bývalého minoritského kláštera. Krnovská mincovna vyprodukovala v druhé polovině 16. a počátkem 17. století velmi pestrou škálu mincovních nominálů od honosných zlatých a stříbrných mincí po velké množství mincí drobných. Některé z nich platí dnes mezi numismatiky za velmi ceněné artikly.