Sobota 30. května. Svátek má Ferdinand.

Česká bankovní asociace: Pokračuje příznivý vývoj objemu poskytnutých bankovních úvěrů

„Příznivou zprávou ukazující na zlepšující se stav ekonomiky je, že se v lednu 2012 oproti prosinci mírně snížil celkový objem i podíl tzv. klasifikovaných úvěrů, což jsou úvěry, jejichž splácení je z nějakého důvodu ohroženo. Mírný pokles zaznamenal také objem úvěrů v selhání,“ přiblížil vývoj na bankovním trhu Jan Matoušek, náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace, a dodal: „Nízká průměrná úroková sazba z nových úvěrů podnikům dokumentuje vysokou míru konkurence na bankovním trhu a ochotu bank půjčovat.“

Rychlá fakta o vývoji úvěrování ze strany bank v ČR:

• Meziroční dynamika nárůstu úvěrů nefinančním podnikům se mírně snížila z prosincových 6,1 % na lednových 5,8 %.
  • Objem úvěrů poskytnutých obyvatelstvu naopak vzrostl o 5 %. Je to zásluhou především hypotečních úvěrů, které rostly o 8 %.
  • Od února 2011 do ledna 2012 se pak objem nových úvěrů na nákup bytových nemovitostí zvýšil o celých 21 % ve srovnání s předchozím rokem.
  • Objem nových úvěrů pro podniky narostly za posledních 12 měsíců o 0,9 %.

Co se týká ostatních segmentů, ty spíše stagnují či klesají, jako je tomu například u objemu úvěrů pro živnostníky, kde je hodnota o 6,2 % nižší.