CZK/€ 24.710 -0,12%

CZK/CHF 23.580 -1,03%

13. 03. 2012

Subjekty:

Česká bankovní asociace: Pokračuje příznivý vývoj objemu poskytnutých bankovních úvěrů

Rychlá fakta o vývoji úvěrování ze strany bank v ČR:

• Meziroční dynamika nárůstu úvěrů nefinančním podnikům se mírně snížila z prosincových 6,1 % na lednových 5,8 %.
  • Objem úvěrů poskytnutých obyvatelstvu naopak vzrostl o 5 %. Je to zásluhou především hypotečních úvěrů, které rostly o 8 %.
  • Od února 2011 do ledna 2012 se pak objem nových úvěrů na nákup bytových nemovitostí zvýšil o celých 21 % ve srovnání s předchozím rokem.
  • Objem nových úvěrů pro podniky narostly za posledních 12 měsíců o 0,9 %.

Co se týká ostatních segmentů, ty spíše stagnují či klesají, jako je tomu například u objemu úvěrů pro živnostníky, kde je hodnota o 6,2 % nižší.