Pondělí 23. listopadu. Svátek má Klement.

Česká bankovní asociace: Oživení hospodářství může nastat ve druhém pololetí i když v roce 2012 jako celku bude ekonomika stagnovat.

V roce 2012 bude česká ekonomika stagnovat okolo –0,1 %. Hlavním důvodem je pravděpodobný hospodářský pokles v eurozóně, byť Německo, jako největší obchodní partner České republiky, zřejmě vykáže i v roce 2012 růst.  Shodli se na tom analytici sedmi tuzemských bank v ekonomické prognóze České bankovní asociace (ČBA).

V naší lednové předpovědi byl poměrně nízký rozptyl prognóz  zůčastněných analytiků. Očekávaná stagnace je důsledkem vývoje v eurozóně, kde se očekává pokles na úrovni –0,4 %. Panuje nicméně celkově velká nejistota o průběhu hospodářského zpomalení v Evropě,” uvedl Luděk Niedermayer, předseda vědeckého grémia ČBA.

S prognózovanou stagnací ekonomiky je spojeno i mírné zhoršení vývoje nezaměstnanosti. Průměrná míra nezaměstnanosti by měla v roce 2012 dosáhnout 8,9 %. Inflace i přes dopad zvýšení daní zůstane pod 3 %, což v kombinaci se slabým růstem ekonomiky povede k zachování nízkých úrokových sazeb.

I ve zhoršeném ekonomickém klimatu se bankovnímu sektoru v roce 2012 pravděpodobně podaří udržet kladný růst bankovních úvěrů. Růst úvěrů pro podniky se podle odhadů ČBA bude pohybovat na úrovni 1,5 %. Úvěry pro obyvatelstvo porostou dokonce o 4 %.

Růst reálného HDP (%)

1,7

–0,1

2,0

Míra registrované nezaměstnanosti (MPSV): průměr (%)

8,6

Růst investic (%) reálně

0,1

3,0

Růst reálného HDP v eurozóně (%)

1,6

1,1

Směnný kurz CZK/EUR: průměr

24,6

24,9

24,0

Cena ropy (USD za barel): BRENT průměr

Základní sazba ČNB 2T REPO (%): průměr

Základní sazba ECB (%): průměr

3M-PRIBOR (%): průměr

Růst bankovních úvěrů soukromému sektoru celkem (%) [1]

5,4

2,4

3,9

Růst bankovních úvěrů obyvatelstvu (%)

5,7

4,0

Růst bankovních úvěrů (nefinančním) podnikům (%)

5,6

1,5

3,4

Růst bankovních vkladů soukromého sektoru1 celkem (%)

3,0

3,3

3,5

Ekonomické oživení by podle ČBA mohlo nastat v druhém pololetí a v roce 2013 by růst reálného HDP mohl dosáhnout 2 %. Většina prognóz očekává také trvalé výrazné zpomalení dlouhodobého trendu posilování české měny.

[1] Pod soukromým sektorem chápeme v této souvislosti obyvatelstvo, živnostníky a nefinanční podniky.