CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

01. 06. 2017

Subjekty:

Češi za první čtyři měsíce pořádně provětrali své platební karty. Utráceli nejenom za oblečení, ale také investovali do svého zdraví

Platba kartou je nedílnou součástí životního stylu Čechů – oproti loňsku jsme ji za první čtyři měsíce letošního roku použili o desetinu častěji. Kromě nákupu potravin a jídla v restauraci utratíme nejvíce za oblečení, zábavu, služby či pohonné hmoty. Analýza UniCredit Bank ukazuje, že Češi na jeden nákup v průměru nejvíce zaplatí za cestování, například za letenky, pronájem auta nebo ubytování. Značnou sumu jsme ale schopni zaplatit i za své zdraví.

„Češi letos na jaře udělali vítr nejen ve svých peněženkách, ale i v šatníku. Za jeden nákup v obchodech s módou jsme v průměru zaplatili až téměř 1 400 korun. V rámci detoxu po dlouhé zimě také vynakládáme vysoké částky na své zdraví a krásu – u zubaře, v lékárně či za různé ozdravné procedury,“ říká Petr Plocek, tiskový mluvčí UniCredit Bank.

Za nákup v lékárnách, optice či za dentální hygienu se nezdráháme utratit v průměru i přes 2 300 korun. „Nákupy v lékárnách ovlivnila také letošní chřipková epidemie, která zasáhla Česko a odrazila se i v 3% růstu počtu transakcí. Lidé ale také čím dál tím víc využívají služeb dentálních hygienistů či dalších soukromých lékařských služeb,“ vysvětluje Petr Plocek vysokou průměrnou útratu na kartách v kategorii zdraví.

Pozadu ale nezůstávají ani další služby a registrovány byly útraty u kadeřníků, v čistírnách oblečení či v restauracích. S blížícím se létem a přibývajícím počtem teplých dnů začínáme pomalu ale jistě více myslet i na letní cestovatelské plány. Ostatně položky související s cestováním s přehledem vévodí žebříčku průměrných plateb, když běžně přesahují 4 000 korun. „Za ubytování tak v průměru na jednu platbu vynaložíme 4 550 korun, za letenky 4 900 korun a za pronájem auta až 5 800 korun,“ říká Petr Plocek.

Nejvíc peněz padne na jídlo a palivo, kartou platíme stále častěji

Češi si nákupy nedokážou představit bez své platební karty a používají ji rok od roku více. „Za první čtyři měsíce letošního roku jsme zaznamenali prudký růst počtu transakcí provedených kartou, o celou desetinu oproti stejnému období loňského roku,“ komentuje Petr Plocek, tiskový mluvčí UniCredit Bank.

Největší objem peněz jsme tradičně utratili za potraviny. Hned na druhém místě je oblečení, třetí příčku obsadila zábava a čtvrté jsou překvapivě pohonné hmoty. Ukazuje se, že Češi do jízdy autem rádi investují a automobily využívají jak na cesty do práce, tak na pravidelné výlety po České republice i za hranice. Ve srovnání s loňskem také prudce narostly celkové výdaje na zábavu, meziročně o celou pětinu.

Žebříček TOP 5 kategorií s největšími absolutními výdaji Čechů za platbu kartou za první čtyři měsíce 2017

1. Potraviny
  2. Oblečení
  3. Zábava
  4. Pohonné hmoty
  5. Domácnost

UniCredit Bank přitom svým klientům nabízí zajímavé možnosti, jak při platbě kartou ušetřit nejen za zábavu a cestování, ale i při investicích do zdraví nebo při výběru přírůstků do šatníku. „Při placení kartou získají naši klienti zajímavé slevy díky službě U-šetřete. Stačí si stáhnout aplikaci a vybrat si svou slevu ze široké nabídky partnerských obchodů – lékáren, restaurací či dopravních společností. Ta se pak automaticky načte při platbě, vše je diskrétní, rychlé a nejsou potřeba žádné slevové kupony,“ vysvětluje Petr Plocek.