Pondělí 18. ledna. Svátek má Vladislav.

Češi se připravují na Vánoce: nejvíce si půjčují na mobilní telefony a bílou elektroniku

Banky 04.12.2017 | 12:45 0 Komentářů

Každoroční zájem Čechů o předvánoční úvěry na spotřební zboží neklesne ani letos. Dokládají to také obchodní statistiky společnosti ESSOX, předního poskytovatele financování spotřebního zboží a nákupu automobilů v ČR. V říjnu 2017 zaznamenal ESSOX 30% nárůst počtu nově uzavřených smluv na spotřební zboží oproti stejnému období loňského roku.

Mezi nejoblíbenější zboží patří jednoznačně bílá elektronika s průměrnou profinancovanou částkou 20 823 Kč. Její významný meziroční nárůst až o 29 % svědčí o chuti spotřebitelů kupovat kvalitnější výrobky za vyšší cenu. Pomyslná druhá příčka patří mobilním telefonům, kde počet uzavřených smluv v měsíci říjnu meziročně vzrostl o téměř 27 %. Průměrná financovaná částka z jedné smlouvy zde činí 11 354 Kč.

Spotřebitelé stále častěji preferují kvalitnější výrobky, které jsou sice dražší, ale nabízejí lepší technické parametry a užitnou hodnotu. Ve statistikách ESSOXu tak zřetelně pozorujeme dopady zlepšující se ekonomické situace českých domácností, které žádají o úvěry na vyšší pořizovací cenu,“ okomentoval situaci Pavel Prantl, vedoucí obchodní sítě financování spotřebního zboží společnosti ESSOX.

Další oblíbenou komoditu, kterou si pořizujeme na úvěr, jsou motocykly a mopedy. Těch financoval ESSOX v říjnu meziročně o 44 % více, než v loňském roce. Průměrná financovaná částka se přitom přehoupla lehce přes 82 tisíc Kč. Mezi vyhledávané zboží, které si české domácnosti kupují na splátky, patří i sportovní vybavení (v průměrně profinancované částce 18 730 Kč), či konkrétně jízdní kola (v průměrné hodnotě 16 480 Kč).

Tisková zpráva ESSOX