CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

17. 07. 2014

Subjekty:

Češi preferují oddělené účty i po svatbě

1)      Mějte výdaje pod kontrolou

Podle výzkumu Ery upřednostňuje jeden účet v manželství 37 % dotázaných. A není divu. Společné rozhodování je podle mnoha psychologů považováno za tmelící prvek každého vztahu. Sdílení financí má také mnoho výhod. Majitelé společného účtu například získají naprostý přehled o rodinných příjmech i výdajích. V rámci jednoho účtu vidí všechny transakce pohromadě a nemusí se tak bát, že jeden z partnerů třeba zapomene zaplatit účet v domnění, že tak učinil ten druhý. S aplikací Era osobní finance, která je zdarma součástí internetového bankovnictví Ery, navíc páry mohou snadno sledovat své výdaje přehledně v grafech a na první pohled vědí, za co utrácejí nejvíce nebo sledovat výdaje v předem definovaných kategorií v čase. „Aplikace automaticky roztřídí platby do kategorií. Klient tak v jednoduchých grafech vidí, kolik a na co vynakládá peněz, kde může ušetřit nebo kde jeho výdaje nečekaně rostou,“ vysvětluje Jan Doubek, ředitel klientské komunikace Ery.

Náš tip: Era portál umí automaticky zpracovat také historii transakcí ze tří největších bank, ostatní lze zadat ručně, takže pohyb financí lze komfortně sledovat i tehdy, když jeden z partnerů má účet u jiné banky.

2)      Pozor na staré závazky

Partneři se často rozhodují, zda založit nový společný účet, nebo jednomu z partnerů udělit práva k původnímu účtu toho druhého. „Pokud pár zvolí druhou variantu, měl by si ten, kdo vstupuje do závazku svého protějšku předem ověřit, za jakých podmínek společný účet funguje a jaké jsou další povinnosti spjaté s tímto účtem,“ upozorňuje na možná rizika Doubek. Disponent by měl přinejmenším vědět, jaké poplatky z účtu odchází nebo zda není obstaven. Zprvu jednodušší zřízení práv k již otevřenému účtu tak nemusí být vždy nejlepší volbou. Vhodnou alternativou, jak do soužití vstupovat se zcela čistým štítem, je proto v takových případech zřízení nového společného účtu. Nejlepší cestou bude definovat si jasně, co od účtu čekáte, a dohromady pak vybrat ten, který se bude nejvíce shodovat s vašimi potřebami a očekáváními.

Náš tip: Nový Era účet si lze zřídit on-line, bez návštěvy banky. Klienti ušetří čas a smlouvu jim k podpisu přiveze domů kurýr.

3)      Dohodněte se, kdo bude držet kasu

Prvním krokem ke společnému účtu je obyčejně rozhodnutí, na koho bude účet veden a kdo bude jeho disponentem. Disponent pak může vlastnit rozsáhlá práva k nakládání s účtem, včetně držení platební karty, u Ery například s limitem až 50 000 Kč. Jediné, co zpravidla nemůže, je účet zrušit. „Partneři by si předem měli říci, kdo provádí jaké transakce, a podle toho nastavit limity pro výběry hotovosti a ostatní práva. Z bezpečnostních důvodů je dobré si stanovit pouze takovou výši limitu, kterou běžně vybíráme,“ dodává Jan Doubek.

Náš tip: Era osobní účet může mít až tři disponenty, přičemž jeden z nich má vydání a vedení karty zdarma. Výhodou je, že si partneři mohou vyzkoušet společné hospodaření s financemi i dříve než po svatbě.

4)      Přehled či svoboda – dvě strany jedné mince

Výhoda společného účtu se částečně může stát jeho nevýhodou, protože partneři mají aktuální a dokonalý přehled i o svých osobních výdajích. Může se také stát, že majitel účtu práva disponentovi bez upozornění zruší nebo náhle zemře. I toto jsou argumenty pro oddělené finance, které podle Ery v manželství upřednostňuje 41 % dotázaných. „Vše se dá řešit. Je možné se dopředu s bankou dohodnout, aby se v případě úmrtí účet nezablokoval a nadále byly prováděny platby a operace podle příkazů disponenta, aby nebyl ohrožen běžný chod domácnosti,“ nabízí řešení Jan Doubek z Ery.

Náš tip: Pokud si u Ery zřídí účet někdo z vašich blízkých, můžete oba díky programu Era spolu získat slevu na vedení účtu a elektronické platby mezi těmito účty budete mít zdarma. Jestliže preferujete oddělené finance a chcete ušetřit, je toto pro vás ta pravá volba.