CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

13. 02. 2013

Češi očekávají ekonomické výsledky světového šampionátu biatlonistů střízlivě, v zahraničí sportovní svátky často vzbuzují ekonomická očekávání

V této souvislosti je zajímavé porovnat česká očekávání s tím, jak světové sportovní svátky vnímají byznysmeni v zahraničí. Tři měsíce před šampionátem mluvil Jiří Hamza o studii, která proti předpokládaným investicím ve výši kolem 300 milionů korun staví tržby, které by se měly vyšplhat k půl miliardě. Ekonomický dopad na tuto část Vysočiny by tedy měl být více než příznivý. Jsou podobné akce v zahraničí očekávány stejně optimisticky?

Společnost Grant Thornton International se ve své studii International Business Report: Global Economy in 2013 tázala byznysmenů na vyhlídky dopadů velkých sportovních svátků na lokální ekonomiky. Zde jsou její výsledky.

Je zajímavé, že byznysmeni v rozvíjejících se ekonomikách vzhlíží k předpokládaným pozitivním dopadům sportovních svátků na lokální ekonomiky – především k přílivu zahraničních investic – daleko více, než v rozvinutém světě. V Latinské Americe tři čtvrtiny podnikatelů (74 %) souhlasí s tvrzením, že sportovní události podnítí příliv zahraničních investic. Mezi zeměmi BRIC je toto očekávání slabší (sdílí je něco málo přes polovinu podnikatelů, 54 %). V severní Americe už takovýto příliv investic očekává jen 44 % respondentů průzkumu, u zemí G7 je to pak pouhá třetina (36 %).

Zatímco pro rozvíjející se ekonomiky je velká sportovní událost příležitostí, jak světu představit a prodat ekonomické výhody země, u rozvinutějších zemí je takovýto marketing země jen jednou součástí šířeji pojatého budování mezinárodního povědomí o ekonomických výhodách státu. Navíc rozvinuté ekonomiky nemusí pro podobné události budovat sportoviště a infrastrukturu. Proto jsou zde ve srovnání se zeměmi, jako jsou Brazílie nebo Čína možnosti zahraničních investic daleko omezenější.

Výsledky navíc ukazují na to, že očekávání pozitivního vlivu sportovních událostí na zahraniční investice jsou v zemích, které nedávno pořádaly, nebo budou pořádat takovéto akce, vyšší, než je světový průměr. Výjimkou je jen Čína, která hodnotí ekonomické dopady olympiády 2008 v Pekingu se smíšenými pocity.

Otázka: Jak důležitý pozitivní vliv bude mít hostitelství velké sportovní události na příliv zahraničních investic?
Procento respondentů průzkumu, kteří jako odpověď uvedli 4 nebo 5 (kde 5 = velmi důležitý, 1 = vůbec není důležitý)