Neděle 19. září. Svátek má Zita.

Češi objevují kouzlo whisky

Investice 17.04.2019 | 12:58 0 Komentářů

Češi jsou národ pivařů, to není žádná novinka. Ale nejenom lidem, kteří nedali dopustit na vychlazený chmelový mok, se pomalu mění chutě. Sice u obilného nápoje zůstali, ale přitvrdili. Na žebříčku oblíbenosti se v České republice stále více objevuje whisky. Ta je k nám dovážena převážně z Irska, Skotska nebo USA. Whisky se ale vyrábí i v tuzemsku. V době methanolové aféry vznikla v Třebíči na Vysočině první destilérie, která se specializuje na whisky. Dnes už má za sebou mnoho úspěchů. Hlavním produktem je Trebitsch Czech Single Malt Whisky, která svojí kvalitou snese srovnání s předními světovými nápoji. Okouzlila i porotu na degustaci whisky v Michelinské restauraci Edmunds Bistro de Luxe v Birminghamu. Ochutnat ji lze ve vybraných barech, hotelech a restauracích na různých místech světa.

V Česku vždy patřily k nejoblíbenějším destilátům vodka, rum nebo domácí pálenka. Ale časy se mění a Češi začínají v posledních letech vyhledávat prémiový alkohol. Vznikají specializované bary, kde se nejvíce prodává gin, kvalitní třtinový rum a whisky. Oblíbenost whisky potvrzuje i Ondřej Chládek z Trebitsch old town distillery: „Whisky nám mizí pod rukama. Zájem je obrovský a spolu s pochvalnými reakcemi nám dodává motivaci. Letos plánujeme stočit 60 tisíc lahví, to je třikrát více než vloni.“

Whisky si našla své milovníky díky rozmanitosti. Například ve Skotsku whisky dělí dle pěti regionů, podle místa, kde se vyrábí. A každá z nich je originální. Jedna chutná po ovoci, další třeba po rašelině. Stejně tak má třebíčská whisky svoji osobitou chuť. Pravá česká whisky z Vysočiny je sladšího charakteru s tóny ovoce, vanilky nebo karamelu. Je velice jemná a svým krémovým charakterem je přirovnávána k dojmu z konzumace prémiových dezertů. Třebíčská destilérie chce zákazníky oslovit hlavně svou čtyřicetiprocentní jednodruhovou Trebitsch Czech Single Malt Whisky, která získala certifikát košer kvality.

Doby, kde kvantita vyhrávala nad kvalitou, jsou již dávno pryč. Proto jsou u Čechů stále oblíbenější rodinné minipivovary a lokální palírny, ve kterých dbají na kvalitní suroviny a pracují srdcem. Mezi ně se řadí i Trebitsch old town distillery, která sice raketově navyšuje výrobu a expanduje do zahraničí, ale zároveň si chce udržet lokálního řemeslného ducha. „V současnosti se soustředíme na určitou exkluzivitu a vysokou kvalitu whisky, kterou jí dodávají kvalitní lokální suroviny. Vyrábíme si vlastní dubové sudy, které jsou pro chuť zásadní. Česká republika je pivařská i sladová velmoc a základem naší whisky je vynikající slad. Mírně jej nakuřujeme rašelinou. Při výrobě používáme také prvotřídní vodu z regionálního pramene,“ prozrazuje střípek tajemství chuti české whisky Trebitsch Ondřej Chládek.

Tisková zpráva Trebitsch Holding

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.