Úterý 22. června. Svátek má Pavla.

Češi krotí svůj přehnaný optimismus

Makro 25.07.2016 | 10:27 0 Komentářů

Podle dnes zveřejněných údajů statistického úřadu zůstává nálada v české ekonomice téměř na stejné úrovni jako v červnu. Za touto relativní stabilitou se ovšem nachází dvě protichůdné tendence, a sice růst důvěry mezi firmami a další ochlazení spotřebitelské nálady. Ta už není zdaleka tak výborná, jako byla na začátku roku, avšak o spotřebitelské depresi ještě zdaleka nemůže být řeč.

Mírné zlepšení nálad mezi firmami jde na vrub průmyslu a službám. V průmyslu se toho za poslední měsíc až tak moc nezměnilo. Firmy mají zajištěné zakázky na necelých osm měsíců dopředu a ve stále větší míře pociťují, že další růst jim chybí zaměstnanci. Nedostatek zaměstnanců je v současné době stejně velkým problémem, jako těsně před startem recese v roce 2008.

Setrvalým trendem už je klesající nálada ve stavebnictví, která souvisí s koncem krátkého stavebního boomu vyvolaného dočerpáváním evropských peněz. A žádné zlepšení nečekají stavebníci ani v následujícím půlroce. Podle našeho názoru lépe jsou na tom v rámci stavebnictví firmy zaměřené na bytovou výstavbu, naproti tomu vývoj zakázek u ostatní pozemní či inženýrské výstavby zůstává trend zakázek negativní.

A nakonec klesá i optimismus mezi spotřebiteli. Podle statistického úřadu se zvyšují obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace v nejbližším roce a s ním spojenou nezaměstnaností. Naproti tomu obavy z inflace spotřebitelé nemají.

Celkové výsledky spotřebitelských a podnikatelských nálad jsou oproti loňskému roku slabší. Nejde o nic dramatického, co by naznačovalo propad ekonomiky. Jde spíše o všeobecné přijetí faktu, že čtyřprocentní růst ekonomiky je prozatím minulostí. Míra optimismu tak koresponduje s všeobecným zpomalením ekonomiky, jejíž růst se bude pohybovat mezi dvěma a třemi procenty.

Zásadní je, že zakázky (snad s výjimkou stavebnictví) se vyvíjejí pozitivně a vedle toho spotřebitelé nijak nemění své chování. Ba právě naopak, protože útraty v obchodech dosahují v letošním roce rekordní úrovně.

Petr Dufek
Finanční trhy
Československá obchodní banka, a. s.