Středa 20. ledna. Svátek má Ilona.

Červená se line záře nad vývojem akciových trhů

Investice 14.03.2017 | 17:15 0 Komentářů

Index Stoxx 600 největších evropských firem pár desítek minut před koncem obchodování ztrácí zhruba třetinu procenta. Pod tíhou pokračujícího poklesu cen ropy nejhlubšími ztrátami trpí energetické tituly, které odepisují 1,7 %. Nedaří se však většině sektorů, když trhy jsou nervózní před zítřejším zasedáním americké centrální banky a rovněž parlamentními volbami v Nizozemí.

Akciové burzy v zámoří následovaly vývoj v Evropě a i zde indexy zamířily dolů. Index S&P 500 oslabuje podobně jako jeho evropský konkurent o třetinu procenta. Podobnost můžeme vysledovat i u jednotlivých sektorů.

Pražská burza zakončila dnešní obchodování s kladnou nulou. Největšími aktéry byly akcie Komerční banky a Erste Group. Akcie tuzemské banky dnes posílily o 1,6 %, naproti tomu rakouský bankovní dům ztratil 1,4 %. Z velkých emisí se nedařilo ani ČEZ, který odepsal jedno procento. S mírným mínusem (-0,1 %) uzavřely akcie O2 Czech Republic. Druhý tuzemský finanční ústav si polepšil o 0,8 %. Zítra bude důležitý den pro akcionáře Unipetrolu, jehož akcie dnes zakončily beze změny. Společnost zveřejní výroční zprávu za loňský rok, s čímž by mohla spojit i představení nové střednědobé strategie. Pozornost si zaslouží hned několik klíčových informací, jakými jsou dividendová politika, investice ve Spolaně, ochota managementu zvýšit zadlužení firmy, popř. zprávy k nové etylenové jednotce a možnému ukončení či neukončení provozu dosluhujícího závodu. Obchodní aktivita odpovídala ročnímu průměru.

Miroslav Frayer, akciový analytik Komerční banky