Neděle 11. dubna. Svátek má Izabela.

BYZNYS S READY-MADE SPOLEČNOSTMI (ZATÍM) KVETE

V roce 2014 bylo v České republice založeno celkem 24 870 nových firem.  Čtvrtina z nich (4 950) v prvním roce své existence změnila majitele. Ve většině případů se jednalo o ready-made společnosti, tedy firmy, které nikdy nepodnikaly a byly založeny za účelem následného prodeje. Předzaložené firmy mají nejčastěji sídlo v Praze (72 %), s výrazným odstupem následuje Brno (12 %) a Ostrava (4 %). Údaje vyplývají z databází a výpočtů poradenské společnosti Bisnode.

„Více než 15% firem, nejméně však 3550, které vznikly v loňském roce, bylo určeno k dalšímu prodeji. Koupit předzaloženou firmu je aktuálně nejrychlejší a nejpohodlnější způsob jak začít během 24 hodin podnikat. Podle našich odhadů ready-made společnosti v Česku nabízí asi 150 až 200 podnikatelských subjektů, včetně fyzických osob a advokátů, kteří těží z poměrně náročného byrokratického procesu při zakládání nových společností,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová. „Nicméně od podzimu by založení nové firmy v Česku mělo být díky novele Obchodního zákoníku levnější a rychlejší – firmu bude při splnění zákonných podmínek možné založit obratem u notáře,“ dodala analytička Bisnode.

Nejvíce ready-made společností založených a následně prodaných v roce 2014 bylo s pražskou (72 %), brněnskou (12 %) a ostravskou (4 %) adresou. „Je logické, že se byznys s předzaloženými firmami soustředí v metropolích, které podnikatelům nabízí nejvíce příležitostí,“ uzavřela Petra Štěpánová z Bisnode. Podle databází Bisnode nejvíce předzaložených a prodaných firem (téměř 10 %) mělo registrovanou adresu v pražské ulici Rybná.