Středa 27. ledna. Svátek má Ingrid.

Britské volby: období nejistoty nekončí, zlato skrývá potenciál růstu

Investice 12.06.2017 | 16:28 0 Komentářů

Ještě před několika týdny málokdo pochyboval, že britské parlamentní volby dopadnou jinak než přesvědčivým vítězstvím vládních konzervativců v čele s premiérkou Theresou Mayovou. To stojí za povšimnutí pro obchodníky se zlatem, mezi kterými je Česká mincovna.

„Výsledek hlasování ukázal, že po referendu o brexitu či amerických prezidentských volbách doba překvapivých voličských rozhodnutí a následné nejistoty rozhodně nekončí,“ uvádí člen představenstva České mincovny, Aleš Brix a dodává, co to znamená pro investory.

Trhy na poslední „britské překvapení“ nereagují tak výrazně, jako se to dělo v minulosti, například při hlasování o brexitu. Britská libra vůči dolaru v pátek sice na začátku obchodování klesla o dvě procenta, ale ztrátu později částečně umazala. Volatilita na akciových trzích byla také poměrně nízká.

Zlato jako přístav

Výsledek britských voleb neměl výraznější vliv ani na cenu zlata. Žlutý kov v uplynulých týdnech stabilně rostl a překonal hranici 1290 dolarů za trojskou unci, v posledních dnech ale jeho cena mírně klesla a během pátečního poledne se pohybovala okolo 1274 dolarů za unci. Investoři tak do zlata – jako do bezpečného přístavu – svá aktiva v obavě z příštího vývoje ve velkém nepřesouvali.

Ve světě ale v současnosti zůstává několik nevyřešených otazníků, které by mohly trhy výrazněji rozhýbat a zájem o zlato zvýšit. Jedná se především o situaci v USA, kde sílí hlasy po odvolání prezidenta Donalda Trumpa kvůli údajnému ovlivňování loňských voleb ze strany Ruska a Trumpově snaze zamezit vyšetřování ruského vměšování. Napjatá je také politická situace v Brazílii a nejistotu přiživuje rovněž nynější spor zemí Perského zálivu s Katarem, komentuje Česká mincovna.

„Tato politická rizika spolu s horšími daty z americké ekonomiky, která naznačují, že FED nebude při zvyšování úrokových sazeb letos příliš razantní, mohou zlatu přinést mezi investory další body a poslat jeho cenu nad 1300 dolarů za trojskou unci,“ doplňuje Aleš Brix, člen představenstva ČM.  Evropu navíc čekají dvoje důležité parlamentní volby – nyní ve Francii a v září v Německu. Dočkáme se dalších překvapení.

Tisková zpráva: Česká mincovna