Úterý 21. září. Svátek má Matouš.

Bolt získal 600 milionů eur od investorů včetně společnosti Sequoia na další vývoj „evropské superaplikace“

Bolt, první evropská superaplikace svého druhu, získala investici ve výši 600 milionů eur a zvýšila tím hodnotu společnosti na více než 4 miliardy eur. Bolt tyto prostředky využije ve prospěch svojí nové služby rozvozu potravin do 15 minut s názvem Bolt Market, a také na rozšíření svých stávajících služeb mobility a rozvozu jídla.

Finanční prostředky poskytli noví investoři včetně společností Sequoia, Tekne a Ghisallo, stejně jako stávající investoři do platformy Bolt, společnosti G Squared, D1 Capital a Naya.

Markus Villig, generální ředitel platformy Bolt, k tomu říká: „Mise Boltu spočívá v tom, dělat dopravu po městě dostupnou a udržitelnou. Usilujeme o budoucnost, ve které nejsou lidé nuceni si pořizovat automobily, které zhušťují dopravu a znečišťují ovzduší, ale mohou využívat dopravní prostředky podle svojí skutečné potřeby. Po sedmi letech vytrvalého vývoje již naše služby v oblasti mobility a doručování představují výhodnější alternativu automobilům v osobním vlastnictví téměř ve všech situacích. Jsem rád, že je můžeme nabízet milionům zákazníků v Evropě a Africe, čímž snižujeme závislost na automobilech a vracíme tak města lidem.“

Andrew Reed, partner v investiční společnosti Sequoia, dodává: „Bolt proměňuje městskou dopravu ve velké části světa. Markus je nadšený podnikatel, který vybudoval skvěle šlapající byznys fungující napříč Evropou a Afrikou, založený na cílevědomé firemní kultuře, jaká tvoří základ dlouhodobě úspěšného podnikání. Bolt přináší přidanou hodnotu svým zákazníkům stejně, jako pomáhá městům a životnímu prostředí. Jsme proto velmi rádi, že s nimi můžeme spolupracovat.“

Platforma Bolt v posledním roce zaznamenala raketový růst, když rozšířila počet svých zákazníků na 75 milionů celosvětově. Kromě odvozu autem poskytuje Bolt také službu sdílení automobilů s názvem Bolt Drive, i provozuje sdílené elektrické koloběžky a elektrokola. Služby rozvážky potravin platformy Bolt zahrnují službu Bolt Food, která zákazníkům umožňuje nechat si doručit jídla z restaurací, a nejnověji také Bolt Market, dovážku nákupů potravin z obchodů do 15 minut.

Platforma Bolt spustí službu Bolt Market v 10 evropských zemích v průběhu příštích měsíců. Mezi tyto trhy patří také Česká republika a další středoevropské země, dále Pobaltí a Švédsko, nebo i Portugalsko, Chorvatsko či Rumunsko. Pro vybudování nové služby využije Bolt svoje stávající technologie a síť kurýrů Bolt Food, stejně jako svoje zkušenosti na poli doručování potravin.