Středa 27. ledna. Svátek má Ingrid.

Blíží se úplněk? Tak si dejte obzvlášť pozor na nehody, varuje studie Allianz

Den před úplňkem vzniká více škod. Podle analytiků Allianz pojišťovny se klientům přihodí přibližně o 15 % více pojistných událostí než v jiné dny. Největší nárůst bývá u pojištění odpovědnosti, úrazového pojištění a autopojištění. A nejbližší úplněk nastane už ve středu 31. ledna.

„Magické“ noci, kdy je viditelný celý měsíc, se připisují negativní účinky, které mají zapříčiňovat zvýšený počet nehod, úrazů i zločinů. Nezávislé průzkumy z různých zemí dlouhodobě udávají, že přes 90 % lidí věří, že měsíční aktivita má na člověka nezanedbatelný vliv. Téměř 40 % dotazovaných dodává, že v den před úplňkem trpí vnitřním neklidem a posléze i nespavostí.

Jak je to ve skutečnosti, to statistika Allianz pojišťovny odhalit neumí, následky ale změřit dokáže. Jednoduchým vyhodnocením dat nehod Allianz vyšlo najevo, že den a noc před úplňkem je registrováno více škod z pojištění motorových vozidel, než za jakýkoliv průměrný den. Je také nahlášeno více pojistných událostí v souvislosti s pojištěním odpovědnosti a úrazovým pojištěním.

I přes statistickou zajímavost nelze stavět jakoukoliv rizikovou strategii na fázích Měsíce. Uvážlivě bychom se měli chovat každý den – dnes, při úplňku i tři dny po něm. Pokud se například řidič z jakéhokoliv důvodu, třeba i kvůli únavě, necítí na to usednout za volant, ať raději neřídí,“ říká ředitelka úseku řízení rizik Allianz pojišťovny Kamila Šimonová.

Další úplněk nás čeká v pátek 2. března, poté v sobotu 31. března, v pondělí 30. dubna, v úterý 29. května, ve čtvrtek 28. června, v pátek 27. července, v neděli 26. srpna, v úterý 25. září, ve středu 24. října, v pátek 23. listopadu a poslední připadá na sobotu 22. prosince.