Pondělí 18. ledna. Svátek má Vladislav.

V. Benda stále vidí exit kolem poloviny roku

Banky 22.03.2017 | 18:58 0 Komentářů
Na středoevropských devizových trzích panovala ve středu pracovního týdne poklidná nálada. Patrná byla tendence k mírnému oslabování lokálních měn vůči euru. Jednalo se o obchodování technického charakteru, ekonomický kalendář dnes žádného nové impulsy nepřinesl.

Česká koruna na spotovém trhu i nadále stagnovala v samé blízkosti úrovně kurzového závazku. Na forwardovém trhu domácní měna oslabila o dva haléře směrem k úrovni 26,80 CZK/EUR (roční forwardový kurz). Z domova jsme se dočkali zveřejnění prezentace člena bankovní rady V. Bendy, kterou si nachystal pro olomouckou Krajskou hospodářskou komoru. V této prezentaci Benda zopakoval, že ukončení kurzového závazku je pravděpodobné v polovině roku s tím, že preferuje jednorázové ukončení kurzového závazku a transparentnost procesu. Prezentace je postavená na platné inflační zprávě, kterou ČNB publikovala za začátku února. Nicméně poslední inflační čísla opět centrální banku překvapila svou vyšší dynamikou. To je důvod, proč očekáváme ukončení závazku dříve, a to již 4. května. V rizikovém scénáři dokonce počítáme s tím, že k uvolnění kurzového režimu dojde již v průběhu dubna.
Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky