CZK/€ 24.580 -0,33%

CZK/£ 29.165 -0,39%

CZK/CHF 25.145 -0,43%

19. 07. 2022

Během první poloviny roku uhradili dopravci na mýtném 7,5 miliardy korun, více než polovinu poplatků uhradili dopravci ze zahraničí

Výběr mýtného od vozidel s maximální hmotností nad 3,5 tuny rostl v meziročním srovnání v průběhu celého prvního pololetí. Celkem uhradili dopravci za prvních šest měsíců roku 2022 na mýtném 7,5 miliardy korun (meziročně +5,8 procenta). K růstu přispěly nově zpoplatněné úseky od 1. února 2022 i mírný růst intenzity dopravy na dálnicích a silnicích I. třídy.

V samotném červnu projeli dopravci na mýtném 1,3 mld. korun, což představuje meziroční růst 4,7 procenta. Počet transakcí se zvýšil jen nepatrně o 0,2 procenta na 96,2 milionu.

„Rostoucí výběr mýtného při stejném počtu transakcí indikuje mimo jiné to, že dopravci častěji využívají jízdy po dálnicích, která je zpoplatněna vyšší sazbou mýtného. Pokud se podíváme na výběr mýtného v celém prvním pololetí, připadá na úhrady za jízdu po dálnici téměř 90 procent vybraných poplatků,“ uvedl Petr Chvátal, provozní ředitel společnosti CzechToll.

Přibližně 52 procent vybraných mýtných poplatků uhradili v prvním pololetí řidiči zahraničních vozidel. Na vozidla z České republiky připadá zbývajících 48 procent.

Ke konci prvního pololetí bylo v systému elektronického mýtného zaregistrováno 697 tisíc vozidel s hmotností nad 3,5 tuny. Z toho 170 tisíc vozidel má domácí registrační značky, zbylá vozidla mají registrační značky ze zahraničí. Počet vydaných palubních jednotek dopravcům dosáhl 565 tisíc kusů.