CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

10. 10. 2017

Banka CREDITAS radí: Jak na nákupy v zahraničních e-shopech

Vánoce se blíží a s nimi i období nákupní horečky. Češi stále více nakupují na e-shopech, a to nejen na českých či evropských, ale i na těch mimo EU. Na jedné straně láká mnohdy větší výběr a nízká cena, na druhé straně čeká zákazníka několik zásadních rozdílů: clo a DPH, kurz exotické měny, jednání s poštou. Když si s nimi poradí, může velmi dobře nakoupit.

„Cena, kterou člověk vidí na čínském e-shopu, není ta, kterou celkově zaplatí. Pokud je zboží za víc než 150 eur, odvede se clo a následně i DPH. A to nejen z ceny zboží, ale i ze cla a obvykle i dopravy. V praxi tak třeba lyžařská bunda vyjde cca o třetinu dráž, hračky více než o čtvrtinu,“ podotýká Jan Jeřábek, ředitel retailového bankovnictví Banky CREDITAS. Další věc je platba. „Pokud ji klient má, doporučujeme použít virtuální kartu, která je určená na internetové platby a oddělena od fyzické platební karty vedené k hlavnímu účtu. Svou roli hraje také kurz, protože třeba při platbě ekvivalentu 10.000 korun v čínské měně se rozdíl mezi českými bankami dostává přes čtyři sta korun,“ dodává Jan Jeřábek.

ZÁKLADNÍ RADY PRO NÁKUPY NA E-SHOPECH MIMO EU

1.Nakupujte na důvěryhodných obchodech a od důvěryhodných prodejců

„Pročtěte reference a hodnocení od reálných uživatelů a podívejte se, zda je jich dost. Klidně se spojte s e-shopem napřímo přes chat nebo mail, kvalita přímé komunikace hodně pomůže se zorientovat,“ říká Jan Jeřábek.

2. Pročtěte si obchodní podmínky

„Zatímco v EU jsou podmínky pro vracení zboží sjednocené, mimo EU tomu tak není. Pročtěte si tedy pravidla reklamací, oprav či práva na vrácení zboží do určitého data – ne vždy a u všech druhů zboží je to totiž možné,“ říká Jan Jeřábek.

3. Srovnejte si cenu (viz tabulka na konci TZ)

„Roli tu hraje DPH, clo a doprava. Do 22 eur se žádné clo ani DPH neplatí, mezi 22 –150 eury jen DPH, nad 150 eur už clo i DPH. Když zakoupené zboží stojí například 10 tisíc korun a doprava 200 korun, reálně budete platit cca 13 tisíc a poplatek poště za celní řízení. Je pak na zákazníkovi, jaký rozdíl oproti ceně na českém či evropském e-shopu ještě považuje za výhodnou kompenzaci za delší dobu dodání a složitější postup,“ vysvětluje Jan Jeřábek.

4. Ověřte si, jaký dává vaše banka měnový kurz a jaké jsou s platbou spojeny poplatky

„Např. u amerického dolaru nejsou rozdíly až tak velké (cca 2 %), ale u čínského juanu či indické rupie už je rozdíl značný – více než 4 %. U PayPal zase někteří obchodníci přenášejí poplatek za platbu na zákazníka. Určitě se vyplatí podívat se, jaký kurz má vaše banka. Banka CREDITAS má jedny z nejlepších kurzů na trhu,“ říká Jan Jeřábek.

5. Pokud máte, použijte virtuální kartu (přímo určená pro nákupy online)

„Virtuální kartu má Banka CREDITAS k účtu zdarma. Je to za bezpečný a pohodlný nástroj, oddělený od hlavní karty k účtu,“ vysvětluje Jan Jeřábek.

6. Počítejte s tím, že budete muset na poštu

„U standardního zaslání se s vámi pošta spojí, abyste podepsali, že za vás může vyřídit celní řízení. Naštěstí se toto dá podepsat jen jednou a propříště už věci pošta vyřídí rovnou a vy jen zboží zaplatíte při převzetí,“ dodává Jan Jeřábek.

Tabulka s výpočtem celkové ceny oproti původní

(výpočet vždy pro původní cenu 5.000 Kč a cenu dopravy 200 Kč)

Hodnota
cena dopravy