Pondělí 25. ledna. Svátek má Miloš.

Atomový Kim opět vystrašil evropské akciové trh

Banky 04.09.2017 | 18:48 0 Komentářů

Stejně jako minulý týden po vystřelení rakety přes Japonsko i po posledním manévru severokorejského režimu, testovacím atomovém výbuchu, evropské akcie zamířily dolů. Tentokrát však nejde o tak střemhlavý pád a hlavní evropské burzy oslabují pouze o půl procenta. K jednomu procentu ztrácí finanční instituce, telekomunikace a technologické tituly. Jedinými dvěma sektory, které nakoukly do zeleného teritoria, jsou automobilky a ropné společnosti. Americké burzy dnes mají volný den kvůli svátku práce.

Pražský parket dnes proti evropskému rudému proudu táhly především akcie Komerční banky a ČEZu, které si připsaly 0,8 a 0,7 %. Podobným tempem rostly i akcie tabákové společnosti Philip Morris ČR. Kolem tří desetin procenta dnes přidalo hned několik titulů, jako O2, Erste, Unipetrol a Stock Spirits. Výraznější ztráty dnes zaznamenala pouze mediální skupina CME, jejíž akcie odepsaly 0,7 %. Objem obchodů byl dnes prachmizerný, když dosáhl pouhých 160 mil. CZK oproti ročnímu průměru 640 mil. CZK.

RICHARD MIŘÁTSKÝ, KOMERČNÍ BANKA