Čtvrtek 17. června. Svátek má Adolf.

Andělské investování na vzestupu

Investice 19.05.2016 | 14:48 0 Komentářů

O více než 300 000 dolarů vzrostla průměrná „andělská“ investice do začínajících projektů v USA mezi lety 2014 a 2015, většina andělských investorů se zajímá o projekty v jejich regionu. Výrazně roste také předinvestiční hodnota společností. Vyplývá to ze zprávy HALO za rok 2015, která sleduje angel investorské aktivity ve Spojených státech. (Tisková zpráva: Keiretsu Forum)

Nejaktivnější investorskou skupinou v USA bylo Keiretsu Forum, které má v Severní Americe celkem 22 zastoupení a od listopadu 2015 působí i v České republice. Počtem uzavřených investičních dealů předběhlo například Tech Coast Angels nebo Central Texas Angel Network. Každá pátá investice pak proběhla v Kalifornii. Většina skupin andělských investorů investuje blízko svého sídla. Tři čtvrtiny až 80 % investic probíhá v regionech, kde skupiny sídlí. Regiony, kde andělé nejčastěji investují i do vzdálenějších míst jsou Kalifornie, New York a Středoatlantická oblast.

„Ve Všech ekonomických ohledech došlo v roce 2015 k výraznému nárůstu, což svědčí o celkovém rozvoji angel investorských sítí. Ty jsou schopny svým členům poskytovat lepší zázemí a snižovat riziko při vstupu do startupů a dalších začínajících projektů. I tyto benefity se v případě Keiretsu Fora snažíme představit českým investorům v rámci rozvoje sítě,“ komentuje zprávu Petr Lemoch, CEO Keiretsu Forum Prague – CEE.

Průměrná výše investice se zvýšila na 1,2 milionu dolarů oproti 835 tisícům v roce 2014. Podíl, který investoři získávají, se v průměru pohybuje okolo 20 %, což je naopak méně než v předchozích letech. Je to dáno větší předinvestiční valorizací společností, ale také vyzrálostí investorů, kteří od začátku počítají s nutností dalších investičních kol. Zatímco v roce 2014 byla střední hodnota tři miliony dolarů, tak v roce 2015 to už bylo o 53 % více, konkrétně 4,6 milionu. Jedná se o nejvyšší hodnotu v historii výzkumu Angel Resource Institute, který zprávu HALO publikuje.

Dominantní oblastí pro investice byl software následovaný zdravotnictvím, dohromady do těchto dvou odvětví směřovalo celých 48 % andělských investic v roce 2015.