CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

26. 03. 2018

Amerika se vzpamatovává z utržených ztrát z minulého týdne

Trhy v Evropě od rána posilovaly, avšak v závěru seance své zisky odevzdávají. Kapitalizace indexu Euro Stoxx 600 klesla oproti páteční hodnotě o 0,2 %. Nejhůře jsou na tom telekomunikace a výrobci nezbytného zboží, když shodně odepisují 0,4 % své hodnoty. Daří se energetickým společnostem (+0,9 %) a výrobcům luxusního zboží (+0,2 %).

Americké trhy otevírají po minulém týdnu, který byl nejhorší za poslední dva roky, v pozitivní náladě. Index S&P 500 roste o 1,7 %, Dow Jones získává 1,8 % a technologický Nasdaq si polepšil také o 1,8 %. V rámci indexu S&P 500 se zatím daří všem sektorům. Nejlépe jsou na tom IT firmy, které táhne vzhůru především Microsoft výrazným ziskem téměř 6 %. Dále se daří finančním institucím (+1,9 %) a výrobcům luxusního zboží (+1,6 %).

Pražská burza si dnes polepšila o 0,2 % hodnoty. Dařilo se velkým bankám, když Erste posílila o 1 % a Komerční banka o 0,5 %. Růstu také napomohl ČEZ se ziskem 0,5 %. Na druhé straně se největším propadlíkem stala tabáková firma Philip Morris se ztrátou 1,5 %. Ta zítra ráno zveřejní výsledky hospodaření za rok 2017.

Nedařilo se ani nápojářským titulům. Kofola ztratila jedno procento a likérka Stock přišla o 0,8 %. Dnešní zobchodovaný objem na pražské burze činil 0,3 mld. CZK, což je výrazně pod dlouhodobým průměrem.

JIŘÍ KOSTKA
Komerční banka