Neděle 19. září. Svátek má Zita.

Americký akciový index S&P 500 má dobře našlápnuto na pátý kvartální růst v řadě

Investice 20.12.2016 | 21:25 0 Komentářů

Akviziční aktivita dnes posílá evropské akcie vzhůru, když index Stoxx Europe 600 přidává 0,3 % a blíží se k jedenáctiměsíčnímu maximu. Po včerejší pauze dnes nejvíce rostou finanční instituce, které posilují o 0,9 %. Těžařské společnosti jsou v těsném závěsu se stejnými zisky. Britská Lloyds Banking Group roste o 3 % v reakci na dohodu s Bank of America o odprodeji divize kreditních karet v UK za 1,9 mld. GBP.  Největším skokanem dnešního dne je však italská mediální skupina Mediaset, která po zveřejnění plánu společnosti Vivendi na navýšení svého podílu v Berlusconi ovládané mediální skupině, raketově roste o 24 %. Největší ztráty dnes zaznamenaly akcie švýcarské farmaceutické společnosti Actelion, která je po odstoupení J&J v akvizičním hledáčku francouzské Sanofi.

Na amerických akciových trzích dnes převažuje zelená. Index S&P 500 posiluje o 0,3 % a má tak dobře našlápnuto na pátý kvartální růst v řadě, když od začátku roku přidává 11 %. Index dnes táhnou nejvíce telekomunikační sektor a finanční instituce růstem o 1 %. Jediným propadlíkem je zatím sektor spotřebního zboží, který ztrácí mírných 0,4 %.

Pražské burze se dnes téměř podařilo umazat včerejší ztráty, když index PX posílil o 0,6 %. Po včerejším propadu dnes pražskému indexu nejvíce přispěla Erste Group a energetická společnost ČEZ, jejichž akcie dnes rostly o 1,4 %. Největším dnešním skokanem byla na pražském parketu mediální skupina CME se ziskem 2,7 %. Díky nižší váze však k růstu indexu přispěla výrazně méně. Ve větším rozletu dnes pražskou burzu brzdily akcie Komerční banky, které ztratily 0,7 %. Pojišťovna VIG pokračovala v jízdě po skluzavce, když po včerejších 1,2 dnes oslabila o 0,4 %. Výrobce netkaných textilií se přidal k trojici propadlíků se ztrátou 0,6 %.

RICHARD MIŘÁTSKÝ
Komerční banka