Pondělí 21. září. Svátek má Matouš.

Americké akciové indexy bez pohybu kvůli smíšené výsledkové sezóně

Investice 26.04.2019 | 17:33 0 Komentářů

Smíšené hospodářské výsledky reportujících firem se odráží na nejasném vývoji amerických indexů na začátku dnešní seance. Index S&P 500 a průmyslový Dow Jones se nacházejí v blízkosti včerejších zavíracích kurzů, technologický Nasdaq pak odepisuje zhruba třetinu procenta ze svého maxima. Pod tento vývoj se podepsaly hlavně akcie Intelu, které v reakci na oznámené výsledky padají o 10 %. Zklamáním byla i reportovaná čísla od ropného producenta Exxon Mobil. Naopak 11% růstem se mohou pochlubit akcie Ford Motor.

Evropský index Stoxx 600 uzavírá týden růstem o 0,2 %. Propad energetických společností (-1,6 %) kompenzují komunikace (+1,4 %), farmacie (+0,6 %) nebo finanční domy (+0,4 %). Za celý týden index končí prakticky na nule.

Pražská burza uzavřela páteční obchodování o půl procenta výše. V celém týdnu ale zaznamenala ztrátu 0,9 %. Dnes se nejvíce dařilo akciím O2 Czech Republic (+2,2 %), které v těsném závěsu následovaly akcie Erste (+2,1 %). Třetí příčku obsadil ČEZ, který si polepšil o tři čtvrtě procenta. Na druhé straně byla nejhorším titulem mediální skupina CME, jejíž akcie odepsaly 1,6 %. Valná hromada Philip Morris ČR schválila návrh dividendy ve výši 1600 CZK na kus. Příští týden se můžeme těšit na výsledky hned několika firem. Své údaje o hospodaření představí CME, Moneta, Komerční banka a Erste.

Miroslav Frayer
Komerční banka