Čtvrtek 26. listopadu. Svátek má Artur.

Akciovým burzám se vstup do nového týdne vydařil

Investice 26.11.2018 | 16:39 0 Komentářů

Akciová Evropa zahájila týden růstem. Index Stoxx 600 přidává 1,2 %, když trojice nejúspěšnějších si připisuje minimálně dvě procenta. Tu dnes utvořily akcie komunikací, finančních domů a energetických společností. Naproti tomu jediným neúspěšným sektorem se staly maloobchodní řetězce, které odepisují čtvrt procenta. Důvodem k optimismu byla nedělní podpora dohody o brexitu a podobě budoucích vztahů ze strany Evropské komise a snaha italské vlády snížit plánovaný schodek státního rozpočtu pro příští rok.

Akciový index S&P 500 na úvod americké seance přidává 1,3 %. Stoprocentně se daří zástupcům finančního sektoru, kteří si prozatím připisují 2,1 %. Na hranici zisku a ztráty se prozatím pohybují utility.

Ač pražský parket uzavřel v plusu, jeho zisky rozhodně nedosahovaly výše západoevropských indexů. PX si dnes přišel pouze na čtvrt procenta. Z velkých emisí ho minimálními růsty podporovaly akcie Erste Group, Komerční banky a ČEZ, nicméně jednoznačným vítězem se staly akcie mediální skupiny CME, jejíž hodnota vzrostla o 2,3 %. Opačný konec okupovaly Kofola, Stock Spirits a O2 Czech Republic, jejichž akcie přišly o 0,2 až 0,7 %. Zobchodovaný objem v hlavní části byl podprůměrný, když byly akcie směněny za necelých 300 mil. CZK.

MIROSLAV FRAYER, KOMERČNÍ BANKA