Středa 20. ledna. Svátek má Ilona.

Na akciových trzích převládali prodejci

Investice 06.06.2017 | 18:11 0 Komentářů

Evropským akciovým trhům se během úterní seance nedařilo. Index Stoxx 600 v závěru obchodování odevzdává více jak půl procenta, když přes jedno procento odepisují farmaceutické společnosti a prodejci zbytného zboží. Naopak hlavu nad hladinou drží síťová odvětví a maloobchodní řetězce. Obchodování však postrádalo jakýkoliv nový impuls. Ten by mohl přijít až se čtvrtečním zasedáním ECB či předčasnými volbami ve Velké Británii.

Americký parket vstoupil do dnešního obchodování rovněž v červeném. Ztráty jednotlivých sektorů však nejsou tak výrazné a nalezneme zde více odvětví, která se na začátku seance nacházejí v plusu. Díky tomu tak index S&P 500 otevřel se ztrátou pouhých dvou desetin procenta.

Pražská burza dnes zakončila se ztrátou 0,2 %. Nedařilo se s výjimkou Erste všem velkým emisím. Akcie ČEZ, které dnes přišly o dvě třetiny procenta, srazila dolů zpráva, že ministerstvo financí na valné hromadě bude hlasovat pro dividendu ve výši 33 Kč na akcii, zatímco na trhu se objevily v minulosti spekulace, že by výplata mohla být štědřejší. Druhou zajímavou zprávou byla informace o tom, že ČEZ oznámil akvizici devíti větrných parků ve Francii, které jsou v pokročilém stádiu výstavby. Celý projekt garantuje výkupní cenu elektřiny na 15 let a celkový instalovaný výkon by mohl během 5 let dosáhnout 100 MW. Akvizice je v souladu se strategií firmy rozšiřovat portfolio obnovitelných zdrojů v západní a střední Evropě. Skokanem dne byla sázkařská společnost Fortuna (+3,0 %), které se dostalo podpory ze strany představenstva, které uvedlo, že nepovažuje nabídku majoritního vlastníka na odkup minoritních podílů za cenu 118,04 Kč za férovou.

MIROSLAV FRAYER, KOMERČNÍ BANKA