Čtvrtek 24. června. Svátek má Jan.

Akciové trhy se odchodu Velké Británie z EU příliš nebojí

BankyInvestice 23.06.2016 | 18:44 0 Komentářů

Evropským akciím se v den britského referenda daří. Index Stoxx 600 tak roste pátou seanci v řadě, a pokud referendum vyzní ve prospěch setrvání Velké Británii v EU, bude se jednat o nejúspěšnější týden od roku 2011. Index 600 evropských společností v závěru  dnešního obchodování přidává zhruba 0,8 %, když podporou jsou mu všechny sektory. Nejvíce se daří finančním titulům, které přidávají 1,3 %. Zdá se tak, že trhy začínají být přesvědčeny o tom, že Velká Británii z EU nevystoupí. Výsledky hlasování budou známy během pátečního rána.

Americký index S&P 500 si na úvod dnešní seance připisuje podobné zisky jako jeho evropský konkurent. I zde jsou prozatím premiantem finanční tituly s růstem o 1,5 %, následované komoditními společnostmi (+1,3 %).

Pražská burza si dnes polepšila o 0,4 %. Mezi hlavními tahouny byly oba dva rakouské finanční domy (VIG +1,4 %, Erste +1,2 %), zatímco české finanční instituce zakončily se ztrátou (Komerční banka –0,7 %, Moneta –1,0 %). Během dne nebyly zveřejněny žádné podstatné informace. Zobchodovaný objem dosáhl 0,451 mld. CZK oproti průměru za poslední rok ve výši 0,592 mld. CZK.

MIROSLAV FRAYER, KOMERČNÍ BANKA