Pátek 17. září. Svátek má Naděžda.

Akciové trhy se nadechly k opětovnému růstu

Investice 25.01.2017 | 17:07 0 Komentářů

Po včerejší americké a dnešní ranní asijské seanci se doušku živé vody dostalo i evropským akciovým trhům. Jejich hlavní index Stoxx 600 v odpoledních hodinách roste o zhruba jedno procento, když hlavní zásluhu na tomto výsledku mají finanční tituly, které vyskočily o téměř 2,4 %. Více jak jedno procento si připisují i akcie průmyslových podniků, informačních technologií či farmacií. Nedařilo se dnes defenzivním titulům, když telekomunikace a síťová odvětví ztratily 0,3 %, respektive 0,2 %. Hlavním důvodem navrátivšího se optimismu jsou dobré hospodářské výsledky firem a růst cen základních kovů. Investoři jsou zároveň přesvědčeni o slušném růstu globální ekonomiky.

Americké akcie navázaly na svoje včerejší úspěšné obchodování a dnes otevřely znova v plusu. Největší pozornost si zaslouží index Dow Jones, který díky růstu o dvě třetiny procenta překonal poprvé v historii magickou hranici 20 000 bodů. Zajímavostí je, že Dow Jones zažívá největší vzestup po volbách amerického prezidenta od roku 1900, když od 8. listopadu vzrostl o 11 procent. I zde platí, že hlavní zásluhu na současném vývoji mají hospodářské výsledky firem a rovněž očekávání prorůstové politiky ze strany Donalda Trumpa.

Pražská burza neotálela a dnešní působení zakončila se ziskem 0,9 %. Kromě dvou titulů se o růst indexu postarali všichni zástupci. Nejvíce vzrostly akcie pojišťovny VIG, které přidaly 2,5 %, následované dvouprocentními zisky mediální společnosti CME a Erste Group. V mírném mínusu naopak uzavřely akcie O2 Czech Republic (-0,4 %) a na včerejším zavíracím kurzu pak zakotvily akcie ČEZ. Obchodní aktivita ale patřila k podprůměrným, když zobchodovaný objem nepatrně přesáhl půl milionu korun. Zítra startuje výsledková sezóna i u nás. Údaje o hospodaření zveřejní ráno petrochemická skupina Unipetrol.

MIROSLAV FRAYER
Komerční banka