Úterý 15. června. Svátek má Vít.

Akciové trhy pod výprodejními tlaky

Investice 02.08.2016 | 22:46 0 Komentářů

Úterní seance radost akcionářům neudělala. Index evropských akcií Stoxx 600 v závěru dne klesá o jedno procento, když největší zátěží mu jsou finanční tituly se ztrátou dosahující téměř dvou procent. Akcie Commerzbank patří vůbec mezi nejhůře vyvíjející se tituly, když dnes propadly o více jak 8 % v reakci na změnu očekávání letošního zisku managementem společnosti. Pokles prodejů nových aut pak poslal dolů akcie automobilek v čele s Daimlerem a Volkswagenem. Trojici nepříznivých faktorů pak doplňují klesající ceny ropy, které srážejí energetické tituly.

Obchodování v zámoří navázalo na vývoj v Evropě. Ztráty nejsou ale tak hluboké, index S&P 500 klesá o 0,6 %. Mezi klesajícími tituly se nacházejí například i akcie farmaceutické společnosti Pfizer, která ponechala svůj výhled na letošní rok beze změny, ačkoliv druhý kvartál přinesl lepší než očekávané tržby a zisk.

Pražská burza dnes zakončila obchodování se ztrátou 0,4 %. Nejhůře se dnes vyvíjely akcie pojišťovny VIG, které klesly o 3,3 %. Naopak vítězem byly akcie ČEZ, které si připsaly 2,2 %. V zisku zakončila i Kofola poté, co včera večer zveřejnila výsledky za druhý kvartál. Zítra reportuje Komerční banka (dnes beze změny), jejíž tržby by měly podle konsensu Bloomberg vzrůst o zhruba 9 % a čistý zisk by měl být vyšší o téměř 15 %. Obchodní aktivita byla dnes lehce nadprůměrná, když zobchodovaný objem dosáhl 670 mil. Kč.

MIROSLAV FRAYER
Equity Analyst