Pátek 16. listopadu. Svátek má Otmar.

Akciové trhy otáčejí kormidlo k severu

Investice 16.10.2018 | 16:50 0 Komentářů

Americkým akciím se vstup do úterní seance povedl. Index S&P 500 na počátku obchodování přidává 0,7 %, když v zeleném se nacházejí všechny faktory v čele s farmaceutickými společnostmi (+1,4 %). Sekundují jim informační technologie s růstem okolo 1,3 %. Investory potěšily zveřejněné výsledky hospodaření několika firem jako Goldman Sachs, Morgan Stanley, Johnson & Johnson nebo UnitedHealth Group, což je přimělo k využití levných cen akcií k jejich opětovnému nákupu.

Evropské akciové trhy končí dnešní obchodní den s vysokým ziskem, když si index Stoxx 600 připisuje zhruba jedno procento. Nejúspěšnějším sektorem jsou informační technologie (+2,5 %). Pouze energetické společnosti se nacházejí v červeném teritoriu, když přicházejí o zhruba čtvrt procenta.

Pražská burza následovala dění na západoevropských trzích. Její zisky však nedosahovaly takových úrovní, když PX si polepšil pouze o třetinu procenta. Za růstem stály hlavně bankovní domy. Akcie Erste Group vzrostly o 1,6 %, Moneta a Komerční banka přidaly 0,9 %. Nejúspěšnějším titulem se ale staly akcie textilky PFNonwovens (+2,0 %). Naproti tomu největším propadlíkem byly akcie Kofoly se ztrátou 1,3 %. Obchodní aktivita byla nadprůměrná se zobchodovaným objemem v hlavní části přes 600 mil. CZK.

MIROSLAV FRAYER, KOMERČNÍ BANKA