Pátek 24. září. Svátek má Jaromír.

Akciové trhy končí úterní seanci v mírném plusu

Investice 07.02.2017 | 19:54 0 Komentářů

Evropský akciový index Stoxx 600 v závěru dnešní seance roste o zhruba půl procenta. Hlavní zásluhu na tomto vývoji mají realitní developeři, jejichž akciím pomáhají klesající výnosy dluhopisů. To je naopak nepříznivou zprávou pro akcie bankovních domů a pojišťoven, které dnes umazávají 0,2 %. Sektoru nepomohly ani výsledky francouzského finančního ústavu BNP Paribas, které zaostaly za očekáváním analytiků. Vůbec nejhůře se dnes ale daří energetickému odvětví, které odepisuje 1,2 %. I zde do vývoje promluvily velkou měrou výsledky hospodaření, a to britské společnosti BP, které nenaplnily odhady.

Americký trh zahájil mírným růstem, když index S&P 500 přidává čtvrt procenta. I zde je patrný rozdílný vývoj u jednotlivých sektorů, nicméně jejich pohyby nejsou nikterak výrazné. Nejvyšší zisk si zatím připisují informační technologie (+0,6 %), naopak nejhlubšími ztrátami trpí akcie energetických společností (-0,7 %).

Pražský index PX si dnes polepšil o 0,6 %. Zobchodovaný objem v hlavní obchodní části dosáhl téměř 3 mld. CZK, což byl téměř pětinásobek průměrného objemu za poslední rok. Důvodem byly akcie O2 Czech Republic, které se zobchodovaly za bezmála 2,5 mld. CZK. Titul dnešní seanci uzavřel se čtvrtprocentním ziskem. Za zmínku také stojí akcie Unipetrolu, které si dnešním ziskem 2,3 % vyšlápl na 6leté maximum. Kromě dvou akcií dnes rostly všechny tituly. Těmito propadlíky byly akcie Monety, které ukončily pětidenní šňůru růstu, a Kofoly (obě cca –0,3 %).

MIROSLAV FRAYER
Akciový analytik