Sobota 19. června. Svátek má Leoš.

Akciové trhy dnes v menších ziscích

Investice 11.08.2016 | 22:11 0 Komentářů

Západoevropské akcie rostou asi o půl procenta a vymazaly tak už prakticky všechny ztráty po nečekaném výsledku britského referenda. V zisku je dnes většina odvětví; nejvíce defenzivní firmy jako výrobci zboží do domácnosti nebo potravin a nápojů. Finančnímu sektoru potom pomohly lepší než očekávané výsledky hospodaření banky KBC (+5 %) nebo pojišťovny Zurich Insurance Group (+4 %). Snížení celoroční předpovědi zisku naopak srazilo o 6 % akcie německé chemičky K+S.

Americké indexy zatím přidávají jen několik desetin procenta, i tak by ale mohly opět atakovat své historické rekordy. Po oznámení výsledků hospodaření letí vzhůru akcie obchodních řetězců Macy’s (+14 %) a Kohl’s Corp (+13 %). Jinak ale investoři spíše vyčkávají; výraznější impuls by zámořským trhům mohly dát například zítřejší maloobchodní tržby za červenec.

Pražská burza dnes v souladu s vývojem ve světě zpevnila o 0,2 %, k čemuž nejvíce přispěl 3,5% růst akcií nováčka Moneta Money Bank. Investoři ocenili, že banka ráno oznámila meziroční růst čistého zisku za druhé čtvrtletí. Závěrečný výprodej naopak o 2,2 % srazil akcie telekomunikační firmy O2 a nedařilo se ani pojišťovně VIG (-1,1 %).

JOSEF NĚMÝ
Akciový analytik