Čtvrtek 19. září. Svátek má Zita.

Akciové trhy dnes přešlapují na místě

Investice 05.01.2017 | 18:13 0 Komentářů

Evropské akciové trhy dnes druhým dnem pokračovaly v nevýrazných pohybech, když všechny hlavní indexy oscilují okolo nuly. Ztráty finančních institucí, které oslabují okolo 0,7 %, zatím kompenzují zisky telekomunikačních společností a zdravotnického sektoru, které přidávají k 1 %. Zápis z jednání Fedu, horší než očekáváné výsledky tvorby nových pracovních míst v USA a posilující euro dnes zřejmě odrazují investory od odvážnějších investičních rozhodnutí.

Hlavní index amerických akcií S&P 500 v počátku dnešního obchodování také osciluje kolem nuly, když mírné zisky IT firem a výrobních podniků do 0,3 % umazávají ztráty síťových odvětví a výrobců zbytného spotřebního zboží. Akcie v USA tak nenavázaly na první dva obchodní dny v tomto roce, kdy v novoroční euforii z dobrých makroekonomických dat dokázaly posílit o 1,4 %. Náladě trhu nepřispěla ani data o nových vytvořených pracovních pozicích, která skončila pod očekáváním. Nejvíce dnes táhnou americký akciový trh dolů retailové řetězce Kohl’s jehož akcie, v reakci na snížení budoucích zisků, ztrácí přes 18 %, a řetězec obchodních domů Macy’s, který oslabuje o 14 %, poté co ohlásil výrazné propouštění.

Pražská burza dnes druhým dnem oscilovala kolem nuly, když se v relativně zvýšeném zobchodovaném objemu oproti konci loňského roku kupující vyrovnali s prodávajícími a většina titulů zakončila obchodování na stejných cenách. Jediných výrazných změn se dočkaly akcie pojišťovnické skupiny VIG, které si připsaly 1,5 % a petrochemický Unipetrol se ziskem 0,9 %. Na druhé straně výrobce netkaných textilií Pegas dnes oslabil o 1,1 % a elektrárenská skupina ČEZ pokračovala v novoročních ztrátách, když oslabila o 0,6 %.

RICHARD MIŘÁTSKÝ
Equity Analyst