Čtvrtek 13. prosince. Svátek má Lucie.

Akciové předvánoční výprodeje

Investice 06.12.2018 | 16:50 0 Komentářů

Americké akciové trhy se po jednodenní pauze vrátily tam, kde skončily, a to k výprodejům. Negativní nálada a obavy z vývoje jednání mezi Spojenými státy a Čínou tlačí ceny akcií dolů. Index Dow Jones ztrácí 1,8 %, S&P 500 klesá o 1,9 % a technologický Nasdaq odepisuje 1,3 % ze své hodnoty. V rámci širšího indexu S&P 500 se nedaří ani jednomu sektoru. Nejhůře jsou na tom energetické společnosti se ztrátou ve výši 2,6 %, které následují finanční instituce (-2,2 %) a zpracovatelé komodit (-2,1 %).

Evropské trhy se opět připojují k propadům, dnes však s větší silou. Hlavní index Stoxx 600 je aktuálně slabší o 2,7 %. Trojice neúspěšných odvětví je stejná jako ve Spojených státech, jen jejich pořadí je trochu jiné. Finanční instituce jsou na tom nejhůře se ztrátou 3,7 %, následují je energetické společnosti (-3,3 %) a zpracovatelé komodit (-3,2 %). Nejlépe, i když ve ztrátě 0,8 %, jsou na tom realitní developeři.

Pražská burza dnes za průměrné obchodní aktivity oslabila o 1,2 %. Největší podíl na tom má technologický Avast, který ztratil téměř 3,7 %. S větším odstupem jej následovala Erste Group (-2,1 %) a mediální skupina CME (-1,5 %). Za pomyslného vítěze můžeme označit pojišťovnu VIG, jejíž cena akcií zůstala od včerejšího dne beze změny.

JIŘÍ KOSTKA, KOMERČNÍ BANKA