Pátek 18. června. Svátek má Milan.

Akciové indexy si dnes mírně rostou

Investice 10.05.2016 | 17:19 0 Komentářů

Západoevropské akciové indexy dnes rostou zhruba o tři čtvrtě procenta. Dopoledne byly jejich zisky až dvojnásobné, optimismus investorů se ale postupně zmenšoval. Živo je dnes v bankovním sektoru, když po výsledcích hospodaření nad odhady rostou akcie Credit Suisse, ING nebo UniCredit. Zklamání naopak přinesly výsledky francouzské banky Natixis (akcie –7 %).

Americké burzy aktuálně posilují podobným tempem jako ty evropské, když nejvíce se daří finančním, energetickým a průmyslovým titulům. O nové firemní zprávy je v zámoří nouze, po skončení obchodování oznámí hospodářské výsledky zábavní společnost Walt Disney.

Pražská burza dnes po vzoru hlavních akciových trhů přidala 0,6 %. Hlavním tématem dne byly ranní výsledky energetické společnosti ČEZ. Nečekaně vysoké kvartální zisky nakrátko zvedly cenu akcií o více než 5 %, pak se ale projevil fakt, že firma nechala bez změny svůj celoroční výhled. Nakonec tak akcie ČEZ stouply o 2,2 %. Za zmínku stojí také akcie nováčka Moneta Money Bank, které vzrostly i ve svém třetím dni na burze, tentokrát o rekordních 2,6 %. Zájem dnes naopak nebyl o malé emise jako např. Kofola (-1,9 %).

JOSEF NĚMÝ
Akciový analytik