Pátek 25. června. Svátek má Ivan.

Akciové indexy na konci týdne bez větších změn

Investice 22.07.2016 | 19:29 0 Komentářů

Hlavní západoevropské i americké akciové indexy dnes oscilují kolem včerejších kurzů a za celý týden si tak připisují několik desetin procenta. Obchodování dnes nerozproudily ani lepší než očekávané indikátory důvěry PMI na obou stranách Atlantiku. V obou hlavních regionech se daří telekomunikačnímu sektoru, zájem naopak není o finanční akcie. Z jednotlivých titulů se nedaří například švédské stavební společnosti Skanska (-4 %), která zhoršila svůj výhled pro britský trh. Pokračování výsledkové sezóny naopak pomohlo akciím letecké společnosti American Airlines (+3 %) nebo výrobce polovodičů Advanced Micro Devices (dokonce +12 %).

Pražská burza za uplynulý týden přidala skoro 3 % a zařadila se tak na špici evropského žebříčku po boku akciových trhů v Polsku a Maďarsku. Po většinu týdne se totiž dařilo finančním titulům a akcie telekomunikační firmy O2 přidaly dokonce přes 8 % (dnes +2,9 %). Dnešní obchodování bylo ve znamení podprůměrné aktivity. Index PX krátce před závěrem seance roste o 0,7 %, když zisky zmiňovaných akcií O2 kompenzuje 1,2% pokles akcií pojišťovny VIG. Z malých emisí se nedaří mediální CME (-1,4 %), přes procento naopak přidávají akcie Kofoly a Fortuny.

JOSEF NĚMÝ
Akciový analytik