Čtvrtek 24. června. Svátek má Jan.

Akciové burzy pokračují v růstu

Investice 12.07.2016 | 17:51 0 Komentářů

Evropské akciové trhy navázaly na včerejší seanci, když index Stoxx 600 roste o 0,6 %. Hlavním motorem jsou finanční tituly nebo automobilky, jejichž akcie připisují zisky poté, co Daimler ohlásil předběžné výsledky za druhý kvartál, které výrazně předčily očekávání, a management zopakoval svůj výhled na letošní rok. Podporou jsou také spekulace na další stimuly ze strany centrálních bank. Zda k nim opravdu dojde, může potvrdit na čtvrtečním zasedání britská centrální banka, od které se očekává pokles úrokových sazeb.

Americké burzy navázaly na obchodování v Asii a otevřely v zisku. Index S&P 500 vylepšuje svoje historické maximum, když přidává půl procenta. Daří se především energetickým a komoditním firmám, když vývoji pomohly i hospodářské výsledky hlinikárny Alcoa.

Pražská burza si dnes polepšila o 0,9 %. Hlavními tahouny bylo opět duo rakouských finančních titulů, když Erste přidala 3,1 % a pojišťovna VIG 2 %. Nedařilo se dnes telekomunikační společnosti O2, jejíž akcie klesly o 3,3 %. Obchodní aktivita byla průměrná. Nejzajímavější zprávou na pražském parketě bylo oznámení ČEZ, že společnost zahájila mezinárodní investiční arbitráž proti Bulharsku. Výše nároku se pohybuje v řádu stovek milionů EUR.

MIROSLAV FRAYER
Equity Analyst