Středa 27. ledna. Svátek má Ingrid.

Akcie si dnes polepšily

Investice 01.11.2017 | 19:53 0 Komentářů

První listopadovou seanci se evropským akciovým trhům dařilo. Index Stoxx 600 dnes za podpory téměř všech sektorů přidává 0,6 %. Nejlépe se dařilo těžařům a zpracovatelům komodit, kteří si dnes díky rostoucím cenám kovů polepšili o 1,8 %. Energetickým společnostem (+1,2 %) pomáhají zvyšující se ceny ropy v reakci na jejich nižší zásoby. Jedinou výjimkou jsou realitní developeři, jejichž index kolísá okolo včerejšího zavíracího kurzu.

Americký index S&P 500 zahájil růstem o třetinu procenta. Nejvíce posilujícími sektory jsou i zde komoditní a energetické tituly. Pro další vývoj akciového trhu bude důležitý výsledek dnešního zasedání americké centrální banky, kterého se dočkáme v podvečer.

Pražská burza zakončila dnešní obchodování se ziskem 0,2 %. Hlavními tahouny byly největší emise. ČEZ a Erste si připsaly 0,4 %. Vítězem se však staly akcie likérky Stock Spirits, které dnes přidaly 2,7 %. Naopak největším propadlíkem byly akcie textilky Pegas, které přišly o 0,8 %. Obchodní aktivita byla podprůměrná, když zobchodovaný objem v hlavní části obchodování dosáhl necelého půl miliardy korun.

MIROSLAV FRAYER, KOMERČNÍ BANKA