CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

12. 05. 2021

Air Bank vykázala za první čtvrtletí zisk 281 milionů korun. Celkový počet klientů překročil 876 tisíc

Air Bank za první tři měsíce letošního roku vykázala čistý zisk 281 milionů korun. Meziročně byl zisk nižší o 12 %. Do snížení zisku se promítl především pokles výnosů banky způsobený nižší úrovní tržních úrokových sazeb ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Přes omezení způsobené pandemickou situací se Air Bank ale nadále dařilo získávat další nové klienty, jejichž počet už překonal 876 tisíc. Počet běžných účtů se přiblížil jednomu milionu.

„Přes pokračující pandemickou situaci, která měla v prvním čtvrtletí stále vliv na českou ekonomiku, se nám meziročně dál dařilo navyšovat počet klientů i objem poskytnutých úvěrů. Zejména v oblasti hypoték jsme od začátku roku zaznamenali naše historicky největší prodeje. První čtvrtletí bylo v Air Bank také ve znamení spuštění zcela nových inovativních služeb, mezi které se řadí například bankovní identita nebo první hlasové ovládání bankovní aplikace v českém jazyce,“ říká Michal Strcula, generální ředitel Air Bank.

Počet klientů banky meziročně stoupl o 8 %, a na konci března tak Air Bank měla 876 890 klientů. Počet běžných účtů se navýšil o 9 % na 999 369. Také počet spořicích účtů vzrostl o 9 %, a to na 563 628. Objem vkladů na běžných a spořicích účtech klientů meziročně vzrostl o 17 % na 129,8 miliardy korun.

Objem úvěrů se meziročně zvýšil o 2 % na 59,3 miliardy korun. Čisté výnosy očištěné o úvěrové ztráty poklesly o 4 % na 768,1 milionu korun. Správní a režijní náklady vzrostly o 1 % na 407,7 milionu korun.

Celková bilanční suma Air Bank vzrostla meziročně o 15 % na 143,8 miliardy korun. Vlastní kapitál se zvýšil o 13 % na 11,4 miliardy korun.