Neděle 25. července. Svátek má Jakub.

Air Bank v prvním čtvrtletí vydělala 139 milionů korun. Bilanční suma poprvé překonala 100 miliard

Banky Air Bank 04.05.2018 | 12:41 0 Komentářů

Air Bank za první tři měsíce letošního roku vykázala čistý zisk 139,2 milionu korun. Meziročně byl zisk banky nižší o 39 %. Pokles byl ale způsoben jen vlivem jednorázových vyšších příjmů, které v roce 2017 zvýšily zisk banky. Celkově tedy Air Bank dál rostl počet klientů i objem poskytnutých půjček. Bilanční suma banky také poprvé překonala hranici 100 miliard korun.

„Daří se nám stále lépe. Nejen že nám pořád klienti přibývají, ale navíc noví i stávající klienti více využívají naše služby a díky tomu se meziročně neustále zlepšují naše výsledky z běžného retailového bankovnictví, na které se soustředíme,“ říká Michal Strcula, generální ředitel Air Bank.

Air Bank v lednu 2018 překročila hranici 600 tisíc klientů a na konci března měla už 618 342 klientů. V meziročním srovnání to znamená nárůst o 15 %. Ještě více se zvýšil počet běžných účtů, a to o 20 % na 669 422. Počet spořicích účtů se navýšil o téměř 50 tisíc na 398 961. Objem vkladů na běžných a spořicích účtech klientů vzrostl na 94 miliardy korun. Air Bank se dařilo navyšovat i objem rozpůjčovaných peněz, meziročně se objem úvěrů zvýšil o téměř 6 miliard korun.

Díky výraznému rozšiřování vlastní bankomatové sítě, které započalo v loňském roce, se počet bankomatů navýšil o 166 na celkových 343. Investice do výstavby se promítly i do správních a režijních nákladů, které vzrostly o 14 % na 335 milionů korun. Čisté výnosy očištěné o úvěrové ztráty meziročně poklesly o 12 % na 507 milionů korun, a to vlivem chybějících jednorázových příjmů, které pomohly navýšit loňský zisk.

Vlastní kapitál se zvýšil o 25 % na 6,4 miliardy korun. Celková bilanční suma Air Bank poprvé překonala hranici 100 miliard a na konci března činila 103,2 miliardy korun.

31. 3. 2017 31. 3. 2018 Meziroční změna
Čistý zisk 228,0 mil. Kč 139,2 mil. Kč  -39 %
Čisté výnosy očištěné o úvěrové ztráty 574,9 mil. Kč 507,5 mil. Kč         -12 %
Správní a režijní náklady -294,8 mil. Kč -335,3 mil. Kč 14 %