CZK/€ 24.515 +0,14%

CZK/£ 28.051 +0,37%

CZK/CHF 25.278 +0,26%

03. 01. 2022

Advokátní kancelář Havel & Partners a start-up Mytitle představili svého „digitálního notáře“. Funguje na blockchainu

Největší česko-slovenská advokátní kancelář Havel & Partners a online nástroj Mytitle představili na letošním Technologic festivalu nový inovativní projekt. Ten nese název Certoo a ve zkratce jde o „digitálního notáře“. Tato služba umožní uživatelům – zjednodušeně řečeno – získat bezpečný a nezpochybnitelný důkaz o autorství dokumentů či dat. Projekt čerpá z bohatých zkušeností v oblasti autorského práva a ochrany duševního vlastnictví obou zapojených subjektů. Technologicky pak Certoo funguje na bázi blockchainu.

Projekt Certoo byl odborné i laické veřejnosti představen 7. prosince 2021 v rámci letošního ročníku Technologic festivalu, který se konal v Martinickém paláci v areálu Pražského hradu. O jeho smyslu a výhodách zde s návštěvníky hovořili zástupci advokátní kanceláře Havel & Partners i platformy Mytitle.

„Řada právních systémů v USA i Evropě uživatelům neumožňuje chránit určitá díla zápisem, který spravuje některá z veřejnoprávních autorit. Autor se tak může velmi snadno dostat do důkazní nouze. Sice může tvrdit, že právě on je v určitém čase autorem určitého díla, nicméně by měl být za všech okolností schopen to i prokázat,“ vysvětluje myšlenku za projektem Pavel Amler, senior advokát advokátní kanceláře Havel & Partners.

Certoo funguje na bázi tzv. blockchainu. Jde o technologii, která se skládá ze vzájemně provázaných datových bloků. Právě jejich souvztažnost a integrita poskytují záruku, že v datovém řetězci nemůže docházet k neodůvodněným změnám. Uživatel může autorství doložit certifikátem, který obsahuje veškeré informace důležité k doložení vlastnictví. Tyto informace není možné díky použité blockchainové technologii dodatečně měnit. Technologie tak přináší nový standard na poli ochrany duševního vlastnictví.

„Certoo využívá blockchain a všechny jeho přednosti primárně jako nástroj. Jde v podstatě o klasickou databázi, do které můžete něco zapsat a poté z ní číst. Data ovšem není možné mazat nebo měnit. Uživatelé jednoduše, rychle a dostupně získají nepopiratelný důkaz o tom, že dílo vytvořili v určité podobě a určitém čase. To je v autorskoprávních sporech klíčové,“ popisuje základní princip Vít Krajíček, CEO a Co-founder online nástroje Mytitle. Na konceptu blockchainu hlavně oceňuje transparentnost, decentralizaci a neměnnost dat.

Tvůrci projektu zdůrazňují, že jde o velmi přívětivý a návodný online nástroj. V první fázi uživatel nahraje soubor s dílem jakékoliv povahy, kterému je přidělen unikátní hash (de facto digitální otisk nahraného souboru). Ten je začleněn do blockchainu sítě Litecoin (veřejný a transparentní blockchain), na základě čehož autor obdrží svůj unikátní certifikát.

Každý klient zároveň získává přístup k vlastnímu soukromému online úložišti. Do tohoto prostředí může dle potřeby nahrávat další projekty a provádět jejich administraci. Díky tomu má vždy po ruce originální soubor, kterým ke konkrétnímu datu prokazatelně potvrzuje tu skutečnost, že klient v daném čase měl soubor v držení, čímž může v případě sporu prokázat své autorství. Samozřejmostí je zajištění nadstandardního zabezpečení a šifrování uložených dat.

Typově lze vystavit blockchainový certifikát pro jakékoliv dílo digitální povahy, či takové, které bylo do digitální podoby převedeno až následně, tj. i pro výsledky tvůrčí činnosti, jako jsou fotografie, architektonické návrhy, či hudební díla a jiné zvukové záznamy. Velmi širokou kategorií jsou pak textová díla, mezi která lze řadit články, vědecké práce, ale také oficiální dokumenty typu závětí a smluv.

Více o projektu Certoo se můžete dozvědět na oficiálních webových stránkách https://certoo.eu/.