CZK/€ 23.770 -0,08%

CZK/CHF 23.801 +0,37%

06. 09. 2018

Subjekty:

Adrenalin a úrazové pojištění. Někdy stačí pojišťovně poslat SMS, jinde si připlatíte

I když známé rčení říká: „Sportem ku zdraví“, často právě při pohybových aktivitách dochází k závažným zraněním. Vyrovnat se s následky úrazu pomůže i vhodně zvolené pojištění, ale v případě některých adrenalinových sportů a aktivit můžete narazit s úhradou pojistného krytí na problémy. Jak jim předejít?

Pokud častěji sportujete nebo se věnujete jiným adrenalinovým aktivitám, měli byste prověřit své úrazové pojištění. Klienti pojišťoven totiž mají informační povinnost, pokud dojde ke změně jejich takzvaného pojistného rizika – začnou se třeba věnovat nějaké rizikovější aktivitě. Například u České pojišťovny nebo Pojišťovny České spořitelny je pro zachování plného krytí pro případ dočasných rizikovějších či adrenalinových aktivit nutné zaslat pojišťovně SMS zprávu.

U většiny pojišťoven však toto nestačí a je třeba dočasně změnit takzvanou rizikovou skupinu a navýšit pojistné. Pojišťovny totiž běžně dělí klienty do rizikových skupin nejen podle povolání, ale také podle sportovních aktivit, které vykonávají. A pokud by došlo k úrazu během sportu, který má pojišťovna zařazen ve vyšší rizikové skupině, pojišťovna by případné plnění krátila. Záludnost spočívá v tom, že pojišťovna má právo krátit plnění i v případě, kdy k úrazu nedošlo při adrenalinové aktivitě.

U vybraných produktů jsou některé adrenalinové sporty zcela z pojistné ochrany vyloučeny a nelze je pojistit ani za vyšší pojistné. Například Allianz pojišťovna u úrazového připojištění v rámci životního pojištění nekryje úrazy při sportu, který byl provozovaný v extrémních podmínkách nebo terénech. AXA pojišťovna vylučuje například horolezecký sport či jízdu na bobech. Adrenalinové sporty jsou vyloučeny i u ČSOB Pojišťovny. Pokud má tedy vaše úrazová pojistka obdobné výluky a vy plánujete provozovat rizikové aktivity v zahraničí, je vhodné dopojistit úrazové pojištění na adrenalinové sporty v rámci cestovního pojištění.

Nezapomeňte také na včasné nahlášení úrazu, některé pojišťovny mají pro nahlášení úrazu lhůtu v délce 10 dní. Také je nutné dát pozor na konzumaci alkoholu před sportovní aktivitou, přecenění vlastních sil či podcenění preventivních opatření. Ve všech těchto situacích může docházet k odmítnutí plnění či k jeho krácení.

Dušan Šídlo, pojistný analytik společnosti Broker Trust