Pondělí 18. ledna. Svátek má Vladislav.

5 tipů na šikovné zhodnocení financí

Banky ING Bank 01.08.2017 | 10:08 0 Komentářů

Orientovat se v možnostech zhodnocení peněz může být v dnešní době hodně složité. Kvůli nízkým úrokovým sazbám jsou již dávno pryč doby, kdy stačilo pouze přijít do banky a vložit peníze na spořicí účet. Ten je dnes vhodný především na ukládání peněz stranou pro vaši pohotovostní finanční rezervu. Co tedy dělat s penězi, které chcete středně až dlouhodobě zhodnotit? Máme pro vás pět tipů, které vám pomohou s rozhodováním.

• Penzijní připojištění

Nechcete spoléhat jen na důchod od státu? Myslíte dopředu a chcete investovat do pohodlného stáří? Dlouhodobé spoření se státní podporou v podobě penzijního připojištění vám nabízí možnost, jak naložit se svými penězi s ohledem na vlastní budoucnost, přičemž je možné spořit už od částek v řádech stovek korun. Jedinou nevýhodou může být, že se peněz musíte vzdát až do věku minimálně 60 let.

• Podílové fondy

Pokud se chcete dostat k zajímavým investicím, podílové fondy jsou pro vás rozhodně tou správnou volbou. Protože se jedná o formu kolektivního investování (což znamená, že jsou takto spravovány peníze většího množství investorů), není potřeba do nich vkládat stovky tisíc korun – právě naopak, při pravidelném investování může i malá měsíční investice v budoucnu přinést velmi zajímavý výnos. Na českém trhu jsou výhodnou volbou například podílové fondy ING Bank, neboť její vybrané fondy ze základní nabídky, určené začínajícím investorům, zhodnotily peníze svých klientů v prvním čtvrtletí 2017 nejlépe. Navíc lze pravidelně investovat už od stokoruny měsíčně a zcela bez vstupních a výstupních poplatků. Investovat do podílových fondů se doporučuje na dobu 3 a více let z důvodu lepšího vykrývání kolísání na investičních trzích.

• Nemovitosti

Chtěli byste se své investice doslova dotknout a reálně ji vidět? Potom určitě zvažte možnost investovat do nemovitosti k pronájmu. Pronájem vám bude generovat pravidelný měsíční příjem a nemovitost jako taková se bude postupně zhodnocovat. Jedná se o druh investice, jejíž návratnost je sice dlouhodobá, ale pokud nepřeceníte své finanční možnosti a vhodně zvolíte nemovitost, kterou si ponecháte ve vlastnictví v dlouhém časovém horizontu, může se rozhodně vyplatit.

• Stavební spoření

Rádi byste opravdu bezpečný způsob uložení peněz, u kterého budete dopředu vědět, jaký výnos vám přinese? V tom případě je pro vás vhodnou volbou stavební spoření. Výnosy sice nepatří mezi ty nejvyšší, jsou ale garantované (tedy pevně sjednané), a díky tomu je stavební spoření oproti jiným druhům investic prakticky bez rizika ztráty.

• Investice do umění

Investování do umění představuje velmi zajímavý způsob zhodnocení peněz. Stáváte se tak totiž nejen investorem, ale také sběratelem, u kterého se tudíž očekává jistá dávka vkusu a uměleckých znalostí. Velkou výhodou uměleckých děl je především růst jejich hodnoty v závislosti na čase. Logicky se tedy vyplatí investovat do uměleckých děl dlouhodobě, alespoň na 10 až 20 let. Své umělecké investice můžete uskutečnit nejen v galeriích, nakupovat lze přímo v ateliérech současných autorů a hodnotné předměty jsou mnohdy k nalezení také ve sběratelských pozůstalostech.