Čtvrtek 22. dubna. Svátek má Evžénie.

40 % NOVÝCH ŽIVNOSTENSKÝCH LISTŮ JE VYDÁNO ŽENÁM

V České republice je zaregistrováno přes dva miliony živnostníků. Podíl žen mezi živnostníky, stejně jako podíl žen mezi majitelkami firem nebo top manažery, kontinuálně roste.  Informace vyplývají z další genderové studie, kterou dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

Aktuálně má v České republice živnostenský list více než 2 miliony osob, z toho 65 % mužů a 35 % žen. „Tyto statistiky zkresluje vývoj v 90. letech, kdy si živnostenské oprávnění zřizovali především muži. V posledních čtyřech letech ale podíl žen na nově vydaných živnostenských listech dosahuje stabilně kolem 40 %,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová. Největší podíl žen mezi živnostníky je v Praze (36,9 %), Moravskoslezském (36,2 %) a Středočeském (35,1 %) kraji, nejméně naopak na Vysočině (32,0 %), Zlínském (32,6 %) a Pardubickém (32,8 %) kraji.

Živnostenská oprávnění jsou v Česku nejčastěji vydávána v oblasti zprostředkování a obchodu. Muži – živnostníci – dále nejčastěji podnikají v oblasti stavebnictví, provozu restaurací, dopravy a opraven automobilů. Naopak ženy se zaměřují na činnosti související s péčí o tělo, provoz restaurací, služby v oblasti účetnictví a překladatelství.