Pondělí 12. dubna. Svátek má Julius.

40 % NOVÝCH ŽIVNOSTENSKÝCH LISTŮ BYLO LONI VYDÁNO ŽENÁM

Čtyřicet procent, z více než 62 000 nových živnostenských listů bylo v České republice v loňském roce vydáno ženám. Nové podnikatelky jako obor činnosti nejčastěji volily zprostředkování, činnosti související s péčí o tělo, poradní inženýrství a finanční služby. Nejvíce žen – nových podnikatelek bylo registrováno Středočeském, Libereckém a Jihočeském kraji. Takové jsou hlavní závěry analýzy, kterou dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

Aktuálně má v České republice živnostenský list více než 2 miliony osob, z toho 65 % mužů a 35 % žen. „Podíl žen na nově vydávaných živnostenských oprávnění se posledních pět let pohybuje kolem 40 procent,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová. Největší podíl žen mezi živnostníky je v Praze (37 %), Moravskoslezském (36 %) a Středočeském (35 %) kraji, nejméně naopak na Vysočině (32 %), Zlínském (33 %) a Pardubickém (32 %) kraji. V roce 2014 bylo nejvíce podnikatelek registrováno ve Středočeském (43 %), Jihočeském (42 %) a Libereckém (42 %) kraji, s těsným odstupem následovaly Královehradecký, Olomoucký, Plzeňský a Zlínský kraj (všechny 41 %). Nejméně, 35 % v Ústeckém kraji.

V rámci celé podnikatelské základny jsou živnostenská oprávnění v Česku nejčastěji vydávána v oblasti zprostředkování (11 %), obchodu (7 %) a provozování restaurací (5 %).

V loňském roce byly nové živnostenské listy nejčastěji vydávány, stejně jako v předchozích letech, v oblasti zprostředkování, zatímco zájem o obchod, ve srovnání s celkovou podnikatelskou základnou poklesl. Muži – živnostníci – se nejčastěji rozhodli podnikat v oblasti stavebnictví, opraven automobilů, zemědělství, provozu restaurací a IT služeb. Naopak ženy volily činnosti související s péčí o tělo, finanční služby, provoz restaurací, výroby a vzdělávání. Třetím nejoblíbenějším oborem činnosti se loni u obou pohlaví stala živnost „poradní inženýr“. U žen i mužů byl třetím nejčastějším oborem podnikání „poradní inženýr“.