CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

31. 03. 2016

Subjekty:

3 časté dotazy týkající se používání hotovosti a platebních karet při zahraničních cestách

Jak mám nejlépe postupovat při ztrátě karty v zahraničí? A co dělat, když na dovolené zapomenu PIN?
Pokud v zahraničí ztratíte platební kartu nebo je vám odcizena, je nutná – stejně jako když se vám to stane v České republice – okamžitá blokace. Tu provedete jednoduše na klientské lince banky. Před cestou je proto praktické si uložit telefonní číslo pro kontakt klientské linky ze zahraničí. Pomohou vám ale i na pobočce kterékoli nejbližší banky. Z preventivních důvodů si můžete i před cestou snížit denní limit na kartě a další praktickou možností je také pojištění karty proti ztrátě či odcizení.  Pro případ, že zapomenete v cizině svůj PIN kód, je dobré mít jej někde na bezpečném místě poznamenaný. Pravidlo je nikdy číslo PIN nepoznamenávat na platební kartu nebo v její těsné blízkosti. Změnu PIN kódu nebo odblokování karty můžete u většiny bank vyřídit na klientské lince, musíte se však prokázat patřičným heslem pro komunikaci s bankou. To si tedy pro jistotu také poznamenejte na bezpečné místo.

Hodně cestuji po světě. Nyní se chystám požádat o novou platební kartu. Vyplatí se mi spíše Visa či Mastercard?

Samozřejmě nejvýhodnější a nejsnazší je mít po ruce karty obou asociací – Visa i Mastercard. Může se totiž stát, že někteří obchodníci nemusejí brát jednu nebo druhou. Na poplatky za výběr z bankomatu poskytovatel vliv nemá, ty jsou závislé na podmínkách banky. Záleží ale na zemích, do kterých cestujete. V Evropě, například v Německu v některých menších obchodech akceptují spíše Mastercard. V Americe je zas o něco více rozšířená Visa. Na cestách je dobré mít alespoň jednu platební kartu tzv. embosovanou (s vytlačenými údaji), protože tou můžete platit i tzv. offline platby. Hodit se vám to může například u některých autopůjčoven,  které nemají elektronický terminál, ale používají pouze mechanickou „žehličku“ neboli imprinter.

Chystám se do Asie, jakou si mám ideálně vzít s sebou hotovost a karty?

Důležité je mít samozřejmě oboje, jak hotovost, tak kartu. Vezměte si s sebou americké dolary, a ty pak vyměňte na místě ve směnárnách za místní měnu nebo jimi na mnoha místech můžete přímo zaplatit. Obecně se nedoporučují směnárny na letišti, které mají často méně výhodné kurzy. Chystáte-li se po Asii cestovat mimo velká turistická centra, tak je výhodnější mít u sebe hotovosti více, protože delší dobu nemusíte potkat bankomat. Karty můžete pohodlně používat ve většině hotelů, ale v restauracích a obchodech se může stát, že je nebudou brát vůbec nebo nebudou akceptovat právě tu od vašeho poskytovatele. Proto pokud můžete, mějte proto v Asii raději při sobě všechny své karty.