CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

28. 08. 2014

0 komentářů

Subjekty:

2013: Ekonomika a kvalita života

 


 

Česká republika se v roce 2013 mírně vzdálila průměrné ekonomické úrovni Evropské unie, zejména úrovni tzv. starých zemí. „Hrubý domácí produkt na obyvatele v paritě kupní síly se snížil na 74,1 % průměru vyspělých evropských zemí skupiny EU 15, zatímco předchozí tři roky stagnoval na 75 %,“ řekla analytička ČSÚ Drahomíra Dubská.  Pokračující hospodářská recese však nevychýlila ekonomiku výrazněji z rovnováhy, protože deficit vládních institucí se významně zlepšil a jejich zadluženost se v relaci k HDP snížila. Nerovnováha vnějších ekonomických vztahů se prakticky nezměnila. 

Pokles ekonomiky se promítl i do finanční situace českých domácností. „Jejich celkové příjmy ve formě mezd a platů, zisků živnostníků, čistých příjmů z majetku a z přerozdělení klesly v roce 2013 v reálném vyjádření už potřetí v řadě,“ uvedl analytik ČSÚ Lukáš Kučera. Přitom pokles kupní síly domácností nabral na intenzitě. „Zatímco v roce 2011 příjmy domácností reálně klesly o 0,7 %, v následujícím roce o 1,3 % a v roce 2013 už o 3,1 %“, upřesnil Kučera.

Přes nepříznivý vývoj posledních let se však podle analýzy vybraných ukazatelů charakterizujících kvalitu života obyvatel České republiky v průběhu posledních zhruba dvou dekád nevede českým domácnostem v evropském kontextu špatně. Existuje ale významná regionální diferenciace. „Lidé v ČR jsou nejméně ohroženi příjmovou chudobou nebo sociálním vyloučením ze všech zemí EU, ale v Moravskoslezském regionu se v roce 2013 toto riziko týkalo 23 % lidí a v regionu Severozápad dokonce více než čtvrtiny jeho obyvatel,“ podotýká Dubská. Především nízkopříjmové domácnosti, vydávající vyšší podíl svých příjmů za potraviny, pocítily jejich zdražení. „Za poslední čtyři roky vzrostly ceny potravin v tuzemsku o 19,2 %, zůstávají však stále jedny z nejlevnějších v EU,“ upozornil Lukáš Kučera. 

Příznivé výsledky, pokud jde o kvalitu života, vykazuje ČR především v charakteristikách spojených s množstvím a kvalitou práce, příjmových nerovnostech, počtech nedobrovolných pracovních úvazků a v malém podílu domácností s velmi nízkou intenzitou práce. Analýza ČSÚ se dále zabývá takovými parametry kvality života, jako je bydlení, bezpečnost, vzdělání, výdaje na zdraví a vybrané volnočasové aktivity. 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Analýza: Zpátky do reality – pravidelný příjem v roce 2024

Investování za účelem dosažení pravidelného příjmu se oproti předpandemické době nízkých úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování radikálně změnilo. Poprvé po mnoha letech může být úrok na peněžním vkladu lákavou alternativou. „Uložení“ peněz v ultradefenzivní hotovosti však obnáší vlastní rizika a nenabízí žádnou příležitost ke kapitálovému zhodnocení. Rok […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *