Pondělí 21. června. Svátek má Alois.

1. pololetí 2016 pro ČSOB: Nové služby pro klienty, růst obchodních objemů, vynikající kvalita úvěrů, zisk podpořen prodejem podílu ve společnosti VISA Europe

Banky ČSOB 11.08.2016 | 14:18 0 Komentářů

Čistý zisk skupiny za první pololetí vzrostl meziročně o osmnáct procent na 8,3 miliard korun podpořen jednorázovým výnosem z prodeje podílu ve společnosti VISA Europe, silným růstem obchodních objemů a vynikající kvalitou úvěrů.

• ČSOB spustila novou službu ČSOB Premium, která nabízí afluentním klientům individuální péči, zvýhodněné služby a produkty, a novou mobilní aplikaci ČSOB NaNákupy umožňující platby mobilním telefonem za podpory platebních karet VISA i MasterCard
  • ČSOB posílila svou pozici jedničky v úvěrech, když se jejich objem zvýšil o osm procent na 608 miliard korun*, zatímco kvalita úvěrového portfolia se dále zlepšila
  • Objem vkladů se zvýšil na 745 miliard korun*, meziročně o osm procent více
  • Celkový objem aktiv pod správou dosáhl hodnoty 184 miliard korun, což představuje jednoprocentní nárůst
  • Provozní výnosy vzrostly meziročně o devět procent na 17,8 miliard korun
  • Provozní náklady zůstaly meziročně stabilní ve výši 8,0 miliard korun
  • Americký časopis Global Finance ocenil ČSOB jako Nejlepší banku v ČR pro rok 2016

„Výnos z prodeje podílu ve společnosti VISA Europe nám umožnil dosáhnout historicky nejvyššího pololetního zisku, ale za našimi silnými výsledky stojí zejména naši zaměstnanci, produkty, služby a inovativní řešení, která klientům přinášíme. ČSOB je na českém trhu referencí v mnoha směrech včetně uvedení nové bezkonkurenční mobilní peněženky ČSOB NaNákupy. Den co den pracujeme na rozvoji digitálních samoobslužných řešení, ale nezapomínáme ani na osobní přístup, který je v našem oboru důležitý. Nyní jsme spustili jedinečnou službu ČSOB Premium, která nabízí nový rozměr obsluhy afluentních klientů,“ uvedl John Hollows, generální ředitel ČSOB.

Silný růst obchodních objemů a vynikající kvalita úvěrů převýšily vliv klesající marže a nižší poplatky z investičních produktů a tuzemských plateb. Čistý zisk meziročně vzrostl o 18 % podpořen jednorázovým výnosem z prodeje podílu ve společnosti VISA Europe. Za růstem úvěrového portfolia stál pokračující růst hypoték, korporátních úvěrů a leasingu. Navzdory růstu obchodních objemů ČSOB dále vylepšila kvalitu úvěrového portfolia s ukazatelem podílu úvěrů v selhání na historicky nejnižší úrovni jen mírně nad 3 procenty.

1H 2015

1H 2016

Meziroční změna

Čistý zisk (mld. Kč)

7,1

8,3

+18 %

Ukazatel náklady / výnosy

48,8 %

44,7 %

–4,1 pb

Objem úvěrů (mld. Kč)

+8 %

Objem vkladů (mld. Kč)

+8 %

Aktiva pod správou (mld. Kč)

+1 %

Ukazatel kapitálu (Core) Tier 1

17,9 %

16,9 %

–1,0 pb

Ukazatel nákladů na úvěrové riziko (CCR, annualizováno, Ytd.)

0,18 %

0,09 %