Praha – Nebezpečné bakterie salmonely se vyskytují až třikrát častěji v kuřecím mase z dovozu než v kuřatech z domácí produkce. Vyplynulo to z testu Vysoké školy chemicko-technologické, jehož výsledky dnes prezentovala na tiskové konferenci Agrární komora.
Zatímco u vzorků, které pocházely z dovozu, prokázaly zkoušky přítomnost patogenu ve 46 procentech případů, u vzorků označených původem ČR dosáhl jeho výskyt 14 procent. Podle komory by proto měl stát zintenzivnit kontroly zejména dováženého masa a čeští zákazníci by měli spíše preferovat kuřata od domácích producentů.
Kontrole provedené v červenci tohoto roku bylo podrobeno celkem 34 vzorků kuřecího masa, z nichž 13 bylo z dovozu. Dovážené kuřecí pocházelo především z Polska (10 vzorků), dva výrobky byly dovezeny z Brazílie, jeden z Francie.