Pondělí 24. září. Svátek má Jaromír.

Vyšší DPH zhorší kvalitu potravin, tvrdí Potravinářská komora

Zvýšení DPH na 19 procent zhorší kvalitu prodávaných a dovážených potravin. Zvýšení daně by také zvýšilo výdaje nízkopříjmových domácností za potraviny na zhruba 25 procent.

I když jsou někteří odborníci pro zvýšení DPH na 19 procent, Česko by se tímto krokem dostalo na úroveň méně vyspělých států.

Zvýšení DPH zvýší výdaje nízkopříjmových skupin za potraviny na 25 procent, u středněpříjmových na 20 procent. To dále povede k nákupu levnějších a méně kvalitních potravin a dostaneme se tak na úroveň málo vyspělých státu,“ uvedl

předseda Potravinářské komory Miroslav Toman.

Je jednoznačné, že řetězce už nemají prostor nějakým způsobem držet ty ceny dole (…), že naprosto přesně promítnou zvýšení DPH do ceny potravin(…) A to, že se ceny drží dole, že tlačí řetězce, já bych řekl, že netlačí ceny pro zákazníky, ale tlačí ceny u výrobců dole a ta jejich marže jim naprosto jasně zůstává (…) Průměrná marže je 23 procent u potravin, ale nicméně pro ně je rozhodující velké část reagálného a zaúčtovací poplatky. To znamená, že když sečtu všechny marže tak se pohybuji v průměru kolem čtyřiceti procent, u některých výrobků i více,“ uvedl Toman. Podle něj je nutné provést důkladnou analýzu, než se nastartuje takto razantní opatření. „Byl bych nerad, kdyby se Česká republika stala odbytištěm a odkladištěm Evropy,“ dodal Toman.

Zdroj: E15 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.